2024. 10. 23. Szerda Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális extra

Következik:

Napi aktuális extra 04:20

Belföld

Magyarországon az ünnepi időszakban fogan a legtöbb baba

A karácsonyi időszakban fogan a legtöbb gyerek Magyarországon. A kutatók a lelki egészség és a családsegítő intézkedések fontosságát hangsúlyozzák a gyermekvállalás szempontjából, de az év végén több idejük is van egymásra a pároknak.

  • Magyarországon az ünnepi időszakban fogan a legtöbb baba

Üresek az utcák 24-én délben. Aki teheti, az a családdal ünnepel. A statisztikák szerint sokan nem csak arról döntenek ilyenkor, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, hanem arról is: vállalnak-e első vagy újabb gyereket.

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) hasonló adatról tud mint a KSH. A statisztikai hivatal adatai szerint a tíz leggyakoribb születésnapból hét szeptember 19. és 26. között van, ami azt jelenti, hogy Magyarországon az ünnepi időszakban fogan a legtöbb baba. A családos egyesület vezetője azt mondja: a tagjaik mindenkor egyre tudatosabbak a különböző családsegítő intézkedésekre.

„A legtöbben a családi adókedvezményt emelnék ki, ami több éve lépett életbe és évről évre növekszik, két gyermek esetében jövőre már havi 40 ezer forintot jelent, viszont egy három vagy több gyermekes család esetében gyermekenként 33 ezer forintos megtakarítás, ami azért több százezer forintra is rúghat. A másik az a családi otthonteremtési kedvezmény, az a 10+15 millió forintos hitel annak, aki három vagy több gyermeket tervez, ez is nagy segítséget jelent elsősorban a vidéken élőknek” – emelte ki Király Nóra, a FICSAK elnöke.

Az egyik kormányzati háttérintézmény vezetője szerint azonban a karácsony idején jellemző családalapítási kedv legalább annyira függ az érzelmi, mint az anyagi szempontoktól. „Kiderült, hogy az anyagi biztonság, a biztos munkahely, otthon, mind fontos tényező, de még fontosabb a lelki biztonság, szellemi-lelki érettség. Valószínűleg ezzel függ össze, hogy télen, amikor többet tudnak együtt lenni a párok és lelkileg jobban tudnak foglalkozni egymással, ez a döntés meg tud születni” – emelte ki Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke.

Az egészségügyi államtitkárt szerint az ágazat is egyre jobban igyekszik támogatni a családosokat. „Az a munka, amit egyébként a gyermekvállalás környéke jelent, az az egészségügyben egyre jobban szerveződik és az a tevékenység, ami a gyerek megszületésekor történik, azért abban sok fejlesztés van. Hamarosan eredményt fogunk hirdetni abban a családbarát szülészeti pályázatban, aminek beérkeztek a pályamunkái és most van úgy túl az elbíráláson, hogy január első felében ezt ki fogjuk hirdetni. Az is a családoknak üzen, hogy már nem csak bababarát, nem csak mamabarát, hanem a családbarát mivoltáról beszélünk a szülési eseménynek” – jegyezte meg Horváth Ildikó, az Emmi államtitkára.

Szeptemberben egyébként nem csak a születések száma magas, de ebben a hónapban adják be a legtöbb válókeresetet is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Összehívták a Nemzetbiztonsági Bizottságot + videó

Összehívták a Nemzetbiztonsági Bizottságot + videó

Október 28-ára, hétfőre összehívták a Nemzetbiztonsági Bizottságot, ahol megvizsgálják az október 23-ára tervezett fegyveres akció részleteit - erről beszélt Híradónknak Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja.
Az utolsó interjú - a HírTV műsorán + videó

Az utolsó interjú - a HírTV műsorán + videó

A HírFM Magyar Hangok című műsorának adta élete utolsó interjútát Potápi Árpád János egy nappal halála előtt. A beszélgetés október 24-én 14 óra 30 perckor és 22 óra 40 perckor látható a HírTV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!