2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

„Magyarország több, mint Orbán” – a fővárosban tüntet a baloldali ellenzék

Hír TV

2018. szeptember 16., vasárnap 17:43, frissítve: vasárnap 21:09

A Sargentini jelentés és Európa mellett tüntet a baloldali ellenzék Budapesten, „Magyarország több, mint Orbán” címmel. A Fidesz szerint ellenzéki politikusok még most sem tudják elfogadni a magyar emberek döntését.

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd hívta a Bem térre az embereket, pártállástól függetlenül. A rendezvény fő szónokai a pártelnökök: Tóth Bertalan, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely. A demonstrációt a Momentum is támogatja, az LMP és a Jobbik viszont már korábban jelezte, hogy nem vesznek részt rajta. A tüntetésen egyébként elsőként az ellenzéki támogatással, függetlenként induló Mellár Tamás szólalt fel.

„Nagyon is aktuális az, amit Judith Sargentini üzent nekünk magyaroknak, hogy fel kell ébredni a magyar népnek, valóban fel kéne ébredni a magyar népnek, hiszen nekünk kellene a kezünkbe venni a sorsunk irányítását” – mondta Mellár Tamás országgyűlési képviselő.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról beszélt: a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti szavazás megmutatta, hogy „Orbán Viktor nem Európa erős embere, hanem megbélyegzett poplista”, akit, miközben a kereszténydemokrácia építését hirdeti, a kereszténydemokrata pártok képviselői szavaznak le.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke folyamatos utca tüntetésekre szólította fel az embereket, hogy így döntsék meg a kormány hatalmát. A népnek mostantól nem csak joga, hanem kötelessége is, hogy a sorsát a kezébe vegye és megfutamítsa ezt a rendszert - fogalmazott.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, következő EP-választáson nem lehet engedni, hogy „Orbán Viktor többségbe kerüljön”, hogy az EP-ben a miniszterelnök pártkatonái legyenek többségben. Aztán az önkormányzati választásokon meg kell szervezni a szabadság kis köreit - tette hozzá.

Reakció

Az ellenzéki politikusok még most sem tudják elfogadni a magyar emberek döntését. Brüsszelt és a bevándorláspárti politikusokat támogatták Strasbourgban, és őket képviselik idehaza is, reagált közleményében a Fidesz vasárnap.