2021. június 12.,
szombat, Villő napja

Magyarország az első az átoltottság terén az unióban

2021. március 28., vasárnap 19:30

Óriási siker: hazánk került az uniós ranglista élére a felnőtt lakosság átoltottsága terén. Magyarország már egy ideje a második volt az uniós tagállamok között, azonban az aktuális állapot szerint sikerült megelőzni Máltát. Ez azt jelenti, hogy itthon már a felnőtt lakosság 21,6 százaléka kapta meg legalább az első oltását.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vasárnapi adatai IDE KATTINTVA elérhetőek. 

Az ECDC honlapján olvasható adatok szerint Magyaroroszágon a lakosság 21,6 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus elleni vakcina legalább első adagját, míg a második adagot a felnőtt lakosság 6,6 százalékának adták be.

A második helyen van a valamivel több mint félmillió lakosú Málta (21,5/9,5 százalék), majd után az 5,5 milliós Finnország (17,5/2) és az 1,3 milliós Észtország (16,5/5,4) következik.

A sort Bulgária és Lettország zárja, ahol a felnőtt lakosság 6 és 5,4 százaléka kapta meg első oltását.

Az ECDC összesítése szerint az Európai Unió lakosságának 12,3 százaléka kapta meg valamelyik oltóanyag legalább első adagját vasárnapig bezárólag.

Még mindig a harmadik hullám felszálló ágában vagyunk

Magyarországon a veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban.

A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. A kormány döntött az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltásáról is.

A bölcsődékben, családi napközikben, minibölcsődékben járóknál nekik egyrészt regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu-n, de e a munkáltatójuknál is jelezhetik, hogyha szeretnének védőoltást

- erre már a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hívta fel a figyelmet. Galgóczi Ágnes köztévének emellett azt mondta, jövő héten elkezdődik a pedagógusok oltása is: aki még nem regisztrált, de szeretne oltóanyaghoz jutni, hétfőig jelentkezhet. A szakember kiemelte, az ünnepek alatt is fontos a járványügyi és higiénés szabályok betartása.

Próbáljuk elkerülni a zsúfolt helyeket, a zárt helyeken tehát bevásárló központokban a másfél méteres távolságtartás, a maszkviselési szabály betartása illetve a kézfertőtlenítő használata, kézmosás a legfontosabb, és én azt gondolom hogy az elkövetkező időszakban nagyon fontos hogy csak a szűk családi körrel találkozzunk.

Galgóczi Ágnes hozzátette: még mindig a harmadik hullám felszálló ágában van hazánk, így várhatóan a következő hetek is nehezek lesznek.

HírTV