2019. szeptember 16.,
hétfő, Edit napja

Magyarázkodnak Karácsonyék az adatkezelési botrányban

Hír TV

2019. szeptember 13., péntek 18:13

Azért posztolják büszkén az ellenőrzésről készült fotókat, mert meg akarják mutatni a választóknak, hogy dolgoznak - ezzel magyarázza Karácsony Gergely az elmúlt napokban nyilvánosságra került képeket, amelyek választási törvénytelenségekről tanúskodhatnak.

"Egy matematikai képlet alapján mennek és hogyha valaki megnézi, akkor meg tudja nézni, hogy ez egy valós adat lehet-e?"

-ezzel magyarázta Karácsony Gergely szerdán a Hír TV-nek azt az Origón megjelent fotót, amelyen az látszik, hogy az egyik párbeszédes aktivista az Erzsébetvárosban gyűjtött ajánlóívekről másolja az adatokat egy nagyobb asztaltársaság körében. Karácsony Gergely most is azt állítja: csak az aláírások és a személyi számok valódiságát ellenőrizték a kollégái.

Komolyat hibáztak Karácsony Gergelyék - a Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke szerint. Kósa Lajos úgy fogalmazott: több jogszabály is előírja, hogyan lehet törvényesen adatokat kezelni, Karácsonyék erre sem képesek.

"Előbb utóbb belejönnek. A 4., 5. választási kampány már egészen biztos balhé nélkül fog zajlani! Mi csak azt tanácsoljuk, hogy olvasgassanak és tájékozódjanak, hogy legalább ezt az egyszerű feladatot, hogy hogyan lehet az emberek aláírását elkérni ahhoz, hogy valaki jelölt legyen, hogy azt meg tudják csinálni normálisan."

Az adatkezelési botrányban érintett Józsefváros, Erzsébetváros és legújabban Üllő esetében is vizsgálatot folytat az Adatvédelmi Hatóság. Péterfalvi Attila azt mondta: az ajánlóívek lemásolása, átírása, fotózása törvénytelen.

"Szeretném nyomatékkal kijelenteni, hogy a sajtóban megjelent felvételek között van olyan felvétel, amely az Adatvédelmi Hatóság szempontjából releváns, hiszen már a felvétel alapján is megállapítható, hogy ilyen jellegű adatkezelés nem lehetséges, vagyis alaposan vélelmezhető és feltételezhető az, ebben az esetben a jogellenes adatkezelés megvalósult."

Péterfalvi Attila hozzátette: ha bebizonyosodik a törvénytelenség, elrendelhetik az adatok törlését, illetve bírságot is kiszabhatnak. A büntetőeljárást pedig a rendőrség feladata lefolytatni.

Hír TV