2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Belföld

Macron: Erősödnek a múlt démonai

„A nacionalizmus a hazafiasság elárulása” - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az első világháború lezárásának 100. évfordulóján elmondott beszédében. A párizsi Diadalívnél megrendezett eseményen részt vett Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Angela Merkel német kancellár is is. A megemlékezés után a vezetők békekonferenciára ültek össze, ezen mindenki részt vett, Trump kivételével.

  •  Macron: Erősödnek a múlt démonai

A párizsi Diadalív mellett, az Ismeretlen Katona Sírjánál emlékezett a világ több mint 70 vezető politikusa az első világháború áldozataira, a fegyverszünet megkötésének 100. évfordulóján. Az amerikai és az orosz elnök külön csatlakozott a meghívottakhoz.

A házigazda, Emmanuel Macron francia elnök beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy úgy látja: a múlt démonai, a háborúhoz vezető ideológiák újra erősödnek világszerte.

„A nacionalizmus a hazafiasság elárulása. Aki azt mondja, az ő érdekei az elsők, és másokéi nem fontosak, az vét a hazája erkölcsi értékei ellen” – hangsúlyozta az elnök.

Macron ezzel Donald Trumpnak is üzent, akinek jelmondata és politikájának alapja, hogy „Amerika az első”.

Párizsban a megemlékezéssel párhuzamosan egy Trump-ellenes tüntetés is zajlott, ezen az amerikai elnököt egy hatalmas csecsemőként ábrázolták a demonstrálók.

„Trump elnöknek akarunk üzenni ezzel, és Macron elnöknek is, amiért idehívta őt. Macron ezzel gyakorlatilag elnézi Trumpnak a rasszista, homofób, xenofób, iszlamofób megnyilvánulásait, amiket Amerikában hirdet és amiknek a hatását külföldön is érezzük, és a világon mindenhol tapasztaljuk” – mondta egy Trump-ellenes tüntető.

Az ünnepség után az állami vezetők - Trump kivételével - egy békekonferencián vettek részt, amelynek nyitóbeszédére Angela Merkelt kérték fel.

Az első világháború 4 éve alatt, 1914 és 1918 között mintegy 19 millió katona és civil vesztette életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer show - A NATO ma már nem védelmi, hanem támadó erő + videó

Bayer show - A NATO ma már nem védelmi, hanem támadó erő + videó

Kell-e NATO és ha igen, akkor minek? - tette fel a kérdést Földi László titkosszolgálati szakértő a Bayer show-ban. Az egykori hírszerző emlékeztetett, évekkel ezelőtt a magyar kormány is felvetette az európai fegyveres erők felállítását az Észak-atlanti Szerződés Szervezete helyett. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megműtötték Gulyás Gergelyt

Megműtötték Gulyás Gergelyt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert megműtötték. A beavatkozás sikeres volt. A műtétet követő rehabilitáció időszakában Gulyás Gergely helyettesítését a parlamentben és a kormányülésen Panyi Miklós államtitkár, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese látja el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!