2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szinbád

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Ma lejár a kompenzációs listák és a megyei listák bejelentésének határideje

A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - juthatnak a jelöltek mandátumhoz.

  • Ma lejár a kompenzációs listák és a megyei listák bejelentésének határideje

A kompenzációs lista állításához nem kell ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát csak az a jelölőszervezet állíthat, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állított (több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek többségében közös egyéni jelöltet kell állítani).

A fővárosi kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot, a polgármesterjelöltekre leadott - mandátumot nem eredményező - töredékszavazatok arányában, vagyis a fővárosi kompenzációs listára a választópolgárok közvetlenül nem szavaznak. A fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek.

A nem megyei jogú városban élők szavazhatnak a megyei közgyűlés tagjaira is: megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választópolgárokat) fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választópolgárnak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.

A listákat legkésőbb ma 16 óráig kell bejelenteni.

A kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a megyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi kompenzációs listát a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon.

A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölőszervezet határozza meg, a sorrendet a bejelentés után már nem lehet módosítani. A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az onnan megszerezhető mandátumok száma. Ha egy jelölt kiesik, helyére a listán soron következő jelölt lép. A bejelentett listára azonban új jelölt nem jelenthető be.

A kompenzációs lista állításánál a jelölőszervezetnek a lista nyilvántartásba vételéig bejelentett, tehát nem a nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltjeinek számát kell figyelembe venni, de nem lehet figyelembe venni azt a jelöltet, akinek a nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság elutasította.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint már közel 300 települési kompenzációs listát, és több mint 50 megyei listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok. Öt évvel ezelőtt 768 települési kompenzációs listát és 107 megyei listát vettek nyilvántartásba a bizottságok.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hornung Ágnes: Családbarát intézkedések erősítik az apa-gyermek kapcsolatot

Hornung Ágnes: Családbarát intézkedések erősítik az apa-gyermek kapcsolatot

Magyarország kormánya számos intézkedéssel erősíti az apák szerepét a családokban, mivel aktív jelenlétük a gyermekek fejlődésére, érzelmi jólétére, valamint a családok harmonikus működésére is pozitívan hat - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!