2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Levágott fül az ablakban

Korunk egyik legismertebb magyar irodalmára már számtalan műfajban alkotott. Mintegy 45 kötete jelent meg, fele részt gyerekeknek, fele részt felnőtteknek, miközben műfordítóként is igen aktív. A „Milyenek a magyarok?” című népszerű könyvek és megannyi verseskötet után Lackfi János ezúttal nagyregényt írt. A Levágott fül című regényről beszélgetett Mohácsi Szilviával az Ikon című műsorban.

  • Levágott fül az ablakban

A szerzőnek jelent már meg számos kisebb regénye, a legutóbbi 2007-ben. A regény ötlete rózsafűzér imádság közben lepte meg Lackfi Jánost, amikor látott maga előtt egy ablakpárkányon levágott fület. Ez volt az indító motívum: mit is tennénk egy hasonló helyzetben, ha egy átlagos, rendezett élet egyik reggelén egy levágott emberi fület találnánk az ablakunkban. A végeredmény picit krimi szerű, de felmerül benne a jó és rossz, a fő morális döntések kérdése is.

A regénybe számos önéletrajzi elem is keveredett Lackfi János életéből. mint mondja, „mindannyiunkban ott van egy szent és egy tömeggyilkos” – idézi Weöres Sándort. A gondolataink nem úgy járkálnak kézen fogva, mint az óvodások, hanem szanaszét cikáznak. Indulatok és érzelmek keverednek közéjük, ezekből szerveződnek azok a mondatok, melyeket végül meg akarunk mutatni belőlük másoknak. A mű főhőse hallgatag, introvertált, az olvasó pedig igazából ennek a karakternek a „gyónó fala”. A bizalmasaivá tesz bennünket, beavat kavargó indulatai, kételkedő gondolatai világába. Ezt olvashatjuk a regényben.

Érzékeny emberek, művészek, alkotók, a kulturális élet szereplői, valódi ikonok.

Lackfi János számára fontos a fogyatékkal élőkkel való szolidaritás, így a regény másik főhőse, a vak lányszereplő példája arról is tanít minket, hogy nem biztos, hogy a képességek megléte teszi teljessé az életünket, hisz „hiába lát az, aki nem vesz észre semmit”. A világ az író szerint nem kirakat, hanem puzzle, ha a kellemetlen vagy torzabb elemeket kiszedjük, sosem lesz igazán teljes. A könyvön kívül Lackfi János írói módszereiről, a különböző irodalmi műfajokhoz való viszonyáról, írói példaképeiről egyaránt mesél. Az írás terén a japán író, Murakami Harukit idézve, „akkor kell abbahagyni, amikor jól megy”. A határidő és a szemeteskosár az író legjobb barátja, hisz az életmű súlyát nem a leírt, hanem a kidobott szavak száma határozza meg. Szabó T. Anna és az író Margit nevű lánya volt a mű tesztolvasója.

Lackfi János könyve a Helikon gondozásában jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!