2020. október 24.,
szombat, Salamon napja

Különleges évjárat a szekszárdi borvidéken

2019. augusztus 13., kedd 13:23

Különleges évjárat lehet a 2019-es, a szekszárdi borvidéken. A gazdák szerint ugyan a betegségek idén sem kerülték el a tőkéket, de sikeresen tudtak ellenük védekezni. A fehér fajták szüretelése már ezen a héten megkezdődhet.

Vida Péter borász szerint, ha a szőlő érése továbbra is olyan gyors lesz, mint augusztus elején, két hét múlva kezdődhet a vörös fajták szüretelése Szekszárdon. Fehér fajtákkal kevés gazda foglalkozik, ezek szedése akár már ezen a héten elindulhat.

Pillanatnyilag a terméskilátások nagyon jók. Egy normális évet tudunk zárni. Nagyon magas hő összegek voltak, nagyon sok napfényes óra. Tehát várható, hogy egészen különleges évjárat lehet

- fogalmazott a borász.

A szekszárdi borvidéket sem kerülte el a peronoszpóra járvány. A gazdák eddig a permetezésekkel megelőzték elterjedését. A bogyókban már nem, de a leveleken a betegség még mindig tud kárt tenni. Ezért kell az utolsó időszakban is védekezni. Mészáros Péter borász úgy látja, eddig minden nehézséget sikerült leküzdeni. 

A tavasz egy kicsit nehezen indult. Aztán beindult a szőlő, óriásit nőtt a lomb, gyomosodott a szőlő. Ezeket ugye meg kellett oldani, illetve hát a betegségek is elkezdtek jelentkezni, de ezeket is permetezéssel megoldottuk

- mondta Mészáros Péter.

A gazdák úgy számolnak, ha az időjárás nem szól közbe, szeptember végére be is fejeződhet a szüret a szekszárdi borvidéken.

HírTV