Kukászacskókban és ládákba szórva tároltak több száz kiló halat, rákot, kagylót és egyéb ismeretlen eredetű húsokat a Kőbányai úti piac egyik vendéglátóhelyén. A Hír Televízió felvételén pedig jó látszik, hogy a felmosóvödröt használták az áru kiolvasztására. A tulajdonos egy távol-keleti állampolgár. „Az élelmiszerlánc-felügyeletről szóló szabályokat, illetve az emellett lévő élelmiszer-biztonsági szabályokat szegte meg, ezért bírság kiszabására kerül majd sor” – fogalmazott Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal hatósági főállatorvosa.
Egy vidéki gazda pedig csak sertései egy részét vitte vágóhídra. A többi állatot egy másik telepen vágta le, majd az ebből készült húskészítményeket bevizsgálás nélkül adta tovább a kereskedőknek. Mindkét vállalkozóra a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal országos hatáskörű, kiemelt ellenőrzési csoportja csapott le, amely szeptemberben állt fel, 11 szakemberrel. A csoport két hónap alatt közel 50 razziát tartott: ennek eredményeként már 10 tonna élelmiszer és mintegy 500 tonna zöldség megsemmisítését rendelték el. Az akciók többségénél a rendőrség, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei is közreműködtek. „Ezekben a közös ellenőrzésekben, közös akciókban az adóelkerülések, jövedelemeltitkolások, áfával való visszaélések gyakorlatilag majdnem minden esetben tetten érhetőek” – szögezte le Demeter Sándor, a NAV bevetési főigazgatója.
A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy karácsonyi bevásárlást mindenki csak az engedéllyel rendelkező árusoknál és üzletekben bonyolítsa.