2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

KRÉTA-rendszer: vegyes az e-napló fogadtatása

Hír TV

2018. szeptember 25., kedd 07:10

Megszokás kérdése, hogy könnyít vagy bonyolít az e-napló használata – így reagáltak az oktatásvezetők az úgynevezett KRÉTA-rendszert ért bírálatokra. Mint mondták: a rendszer mostanra felgyorsult és gépek is vannak ahhoz, hogy hozzáférjenek a pedagógusok.

Szeptembertől már az e-naplót használják az iskolákban, a rendszer fogadtatása azonban nem egyértelműen pozitív. Facebookon külön csoportokba szerveződnek azok, akik szerint a program lassú, átláthatatlan és nem védi a tanulók adatait. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnöke szerint az iskolák többségének nincs is meg a megfelelő informatikai háttere ahhoz, hogy a tanárok használhassák az e-naplót.

„Azért az elmúlt egy évben én magam többször tartottam arról sajtótájékoztatót, hogy mintegy 100 ezer informatikai eszközt vásároltunk és vittük el az intézményekbe. Én ezt a panelt nem mondanám végig, ha nem szükséges, pontosan azért, mert a helyzet azért főszabály szerint nem ilyen” – mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Még mobilalkalmazással is elérhető a KRÉTA-rendszer – ismertette az oktatásvezető. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke gyakorló igazgató, szerinte a tanárok többsége elfogadja az e-naplót.

„Viszonylag idősebb tantestületről van szó. Körülbelül 65-en vagyunk. 15 ember lelkes volt már az első pillanatban is, 5 az továbbra is morog, a többiek pedig elfogadták, hogy nagyjából ezt kell csinálni” – summázta Horváth Péter.

A Klebelsberg Központ elnöke szerint azok az iskolák, amelyek már régebb óta használják a rendszert már belejöttek az elektronikus adminisztrációba.

„Valóban volt, hogy egy kicsit lassabb volt mondjuk a közép-magyarországi régióban a rendszer, de sehol máshol, hiszen hirtelen nagyon sokan kezdték el használni. Jelen pillanatban teljesen zökkenőmentesen működik, és jóval többet tud a rendszer, mint az összes többi korábbi elektronikus napló összevéve” – mondta Hajnal Gabriella.

Hajnal Gabriella szerint a tanulók adatai biztonságban vannak, ha az első belépés után mindenki megváltoztatja az induló jelszavát. A papírnaplókat még fél évig vezethetik az iskolákban.