2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Belföld

Kránitz Krisztián zsebből adott húszmilliós kölcsönt készpénzben

A Magyar Nemzet birtokába került földhivatali dokumentumok és szerződések bizonyítják, hogy Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója 2017 decemberében 21,6 millió forintot adott kölcsön egy vállalkozónak. Kránitz vagyonnyilatkozatában azonban nincs nyoma ennek a tranzakciónak.

  • Kránitz Krisztián zsebből adott húszmilliós kölcsönt készpénzben

Egy kispesti vállalkozó bajba került 2017 telén. Az elektronika területén üzletelő cégvezető több projektje is bedőlt, szorult, de nem kilátástalan helyzetbe jutott. Ahhoz, hogy megmentse cégeit, áthidaló kölcsönre volt szüksége. Mivel gyorsan kellett a pénz, ezért nem bankhoz, hanem a baráti köréhez fordult. Miután többen is nemet mondtak, a vállalkozó úgy döntött, hogy Kránitz Krisztiánhoz, a kispesti vagyonkezelő igazgatójához fordul segítségért, aki ekkoriban szocialista önkormányzati képviselő is volt. Kránitz több szempontból is kézenfekvő választásnak tűnt. A vállalkozó ismerte régről a politikust, aki egy nagy családi házban élt, menő autókkal közlekedett, egyszóval olyan embernek tűnt, aki kihúzhatja őt a bajból.

21,6 millió készpénzben

Amikor a régi ismerősök, Kránitz és a vállalkozó találkoztak, a szocialista politikust nem kellett sokat győzködni, hogy kölcsönadja a pénzt, ám volt egy feltétele:

biztosítékot kért. A vállalkozó a pénzért cserébe vállalta, hogy két Fejér megyei ingatlanára vételi jogot jegyeztet be Kránitz Krisztián nevére, ami meg is történt. Ez azt jelenti, hogy a vagyonkezelő igazgatója a szerződésben meghatározott feltételek mellett – például a kölcsön vissza nem fizetése esetén –, egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja a telkeket egy szerződésben meghatározott vételáron.

A Magyar Nemzet által megszerzett földhivatali dokumentumok szerint Kránitz Ferenc Krisztián kispesti lakos vételi jogát 2017. 12. 22-én jegyezték be a Velencei-tó partjához közel eső, 770 négyzetméteres telekre. A bejegyezés eredetileg 2018. 12. 31-ig volt érvényes, a vagyonkezelő igazgatója eddig élhetett volna jogával. A szóban forgó másik telek tulajdoni lapjára is ugyanekkor, ugyanezekkel a feltételekkel került fel Kránitz Krisztián neve a földhivatal nyilvántartása szerint.

A vételi jogot azonban az iratok szerint még a határidő lejárta előtt törölték, valószínűleg azért, mert a vállalkozó visszafizette a kölcsönt, amelynek összegéről a Magyar Nemzet birtokába jutott kölcsönszerződés árulkodik.

A dokumentum 2017. december 5-i keltezésű, amelyben Kránitz Krisztián jogosultként, a vállalkozó és hozzátartozója pedig kötelezettekként vannak megnevezve. A vagyonkezelő igazgatója 21,6 millió forintot adott kölcsön a vállalkozónak egyéves időtartamra, amelyet a futamidő lejárta előtt egy összegben kellett visszafizetni. A tartozást készpénzben, egy összegben kapta meg a vállalkozó.

„A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a Ptk. 6:225 § (1) bekezdésében foglalt rendelkezések alapján a Kötelezettek a Jogosult részére a tulajdonukat képező […] hrsz. alatt felvett és természetben […] belterület […] hrsz. alatt felvett ingatlanok 1/1-ed tulajdoni illetőségére a jelen szerződés aláírásától 2018. év december hó 31. napjáig bezáróan terjedő határozott időre vételi (opciós) jogot engednek. Vételi joga alapján a Jogosult a jelen pontban rögzített ingatlanok tulajdonjogát egyoldalú jognyilatkozattal vásárolhatja meg” – áll a szerződésben.

A szerződést Kránitz Krisztián ügyvédje írta meg:

dr. Friedman Róbert igen képzett jogásznak tűnik, ugyanis dolgozik a vagyonkezelőnek, képviselte Kránitzot válása során, sőt még egy helyreigazítási kérelmet is küldött a Magyar Nemzet számára egy kispesti óvodát érintő cikk miatt. Egy korábbi ügy kapcsán egyébként úgy tűnik, hogy kiváló ingatlanbefektető is, mivel kedvező áron jutott egy önkormányzati telekhez a XIX. kerületben. Mint arról a lap is beszámolt, a Kőrös köz–Maros köz–Szamos köz melletti, háromszög alakú terület értékesítéséről 2018 nyarán döntött az önkormányzat, a telek kikiáltási ára 18,5 millió forint volt. A vásárláskor hatályos szabályok kikötötték, hogy a telek nem beépíthető, ám az ügylet lebonyolítása után másfél évvel – bizonyára csodálatos véletlennek köszönhetően – az ingatlan lakóövezeti besorolást kapott. A kilencezer négyzetméteres „legelő” harminc százalékban lett beépíthető, ami

elképesztően megnövelte az ingatlan értékét, Friedman ezzel nagy üzletet csinált.

Erről sem számolt be

A kispesti vagyonkezelő igazgatója már korábban is belekeveredett egy vagyonnyilatkozati botrányba egy spanyolországi ingatlanvásárlás kapcsán. Mint azt a Magyar Nemzet elsőként és teljes részletességgel feltárta, Kránitz Krisztián a festői spanyol tengerparton, Orihuela-Costán vásárolt nyaralót 2018 decemberében. Később a lapban közzétett dokumentumok alapján a Momentum kispesti politikusa, Paróczai Anikó ellátogatott Spanyolországba, és le is filmezte az ingatlant – annak tulajdoni lapját pedig a rajta levő személyes adatokkal együtt nyilvánosságra hozta, amely miatt Kránitz feljelentette személyes adatokkal való visszaélés miatt. Az ügy lényege az volt, hogy

Kránitz „kifelejtette” a spanyol tengerparti villát a 2019 januárjában leadott vagyonnyilatkozatából.

Később az igazgató azzal magyarázta mindezt, hogy a vagyonnyilatkozat leadása, azaz 2019. január 31-e után érkezett meg hozzá a papír arról, hogy minden jogszerűen lezajlott, és a birtokába került az ingatlan.

Mivel Kránitz nem indult a 2019-es önkormányzati választáson, így nyilvános vagyon­nyilatkozatot arra az évre már nem kellett leadnia.

Ebben az ügyben, a 21,6 milliós kölcsön kapcsán azonban a szocialista politikus már erre sem hivatkozhat, ugyanis a szerződés 2017. december 5-én jött létre, amelynek szövegében az áll: „Kötelezettek [a vállalkozó és hozzátartozója] a kölcsönösszeg felvételét a jelen szerződés aláírásával is elismerik és nyugtázzák.” Vagyis a pénz átadásra került.

A kispesti önkormányzat honlapján elérhető Kránitz Krisztián 2017-es évre vonatkozó vagyon­nyilatkozata, amelybe a Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumok alapján

valótlan adatok kerültek.

Az önkormányzati törvény előírja, hogy a vagyon­nyilatkozatokban az önkormányzati képviselőknek nyilatkozniuk kell az illetményalap hathavi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelésről vagy más, szerződés alapján fennálló pénzkövetelésről.

A szocialista politikus ezeket a részeket kihúzta vagyonnyilatkozatából,

jelezve, hogy nincs ilyen. A lap birtokába került dokumentumok azonban ennek ellenkezőjéről tanúskodnak.

Ennél is érdekesebb, hogy

Kránitz úgy adott kölcsön 21,6 millió forintot ismerősének, hogy közben 35 millió forintnyi adóssága volt egy pénzintézettel szemben

– áll az igazgató vagyonnyilatkozatában, már ha annak bármi köze van a valósághoz. A képet némileg árnyalja, hogy takarékbetétben 15 millió forinttal rendelkezett, míg 17 millió forintnyi készpénze volt. Érdekesség: az előző évhez képest Kránitz megtakarításai nyolcmillióval, készpénzállománya kétmillió forinttal növekedett, vagyis

tízmillió forintot spórolt úgy, hogy éves jövedelme hatmillió forint.

Ha valakinek nem jön ki a matek, azzal bizonyára nincs egyedül, de szerencsére a kispesti hangfelvételek eligazítást adnak a témában.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!