2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Közelebb hozza a természettudományokat az új beruházás

Hír TV

2019. február 22., péntek 12:06, frissítve: péntek 13:07

Négy és fél milliárd forintból alakít ki élményközpontú tanulást elősegítő hálózatot a kormány. Az első ilyen központot tegnap adták át Balassagyarmaton. A 200 millió forintos beruházás célja, hogy közelebb hozza a diákokat a természettudományokhoz.

Délutáni óra a balassagyarmati Természettudományos Élményközpontban. A Balassi Bálint Gimnázium tanulói itt olyan barátságos környezetben ismerkedhetnek a tudományos összefüggésekkel, hogy a foglalkozás inkább hasonlít egy baráti hangulatú beszélgetéshez, mint egy tanítási órához. Ez az újfajta oktatási módszer az eddigi tapasztalatok szerint rendkívül hatékony.

Ez tulajdonképpen kiegészíti a közoktatást és a délelőtti tanítási órákat, ennek a keretében sokkal élményszerűbbé tehető a tanítás-tanulás folyamata, a gyerekek nagyon élvezik ezeket az órákat– nyilatkozta a KLIK balassagyarmati tankerületének igazgatója, Nagyné Barna Orsolya. 

Az országszerte felépülő hasonló központok fő feladata, hogy a természettudományok felé irányítsa a diákokat. A tanítási módszerek is újak, az előadók a szemléltetésre helyezik a hangsúlyt, és szerepet kap a virtuális valóság is.

Bízunk abban, hogy az itteni új pedagógiai módszerek segítségével élményközpontú oktatás keretein belül, kísérletalapú oktatás során nemcsak fel tudjuk kelteni a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt, hanem reményeink szerint hivatásukként is tudják választani majd a természettudományi pályák valamelyikét– mondta Illés Boglárka az EMMI helyettes államtitkára. 

A tizenhárom élményközpontot az ország különböző városaiban építik fel. A teljes beruházás négy és félmilliárd forintba kerül.