2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Körmönfont módon akarja Ukrajna megvédeni a kárpátaljai magyarokat

Hír TV

2018. október 12., péntek 06:30

Az ukránok rendre cinikus választ adnak, úgy forgatják a válaszokat, ahogy nekik tetszik – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára csütörtök este a Magyarország élőben című műsorban.

Magyar Levente azt mondta, hogy hosszasan beszélt az ukrán nagykövettel, de sejtette, hogy a tárgyalások nem lesznek sikeresek. „Ezek a megbeszélések korábban sem hoztak sikert, de hiszünk abban, hogy legalább beszélnünk kell a problémáinkról, el kell mondanunk az aggodalmainkat” – nyilatkozta az államtitkár.  Az ukrán állam tagadja, hogy bármi köze lenne a magyar kisebbségek elleni lépésekhez.

„Hátha egyszer megértik, hogy mi a bajunk. Azt szokták mondani, hogy kivizsgálják az általunk sérelmezett jelentéseket, de általában nem történik semmi” – mondta Magyar Levente. Hozzátette, hogy tudomásuk van arról, hogy a listázott magyar állampolgárok adataihoz a kormányzat segítségével fértek hozzá az ukránok. Így tudták meg például az útlevélszámokat. A műsorból az is kiderült, hogy Ukrajna rendkívül körmönfont módon próbálja megvédeni az ottani magyar kisebbséget. 

„Az ukránok rendre cinikus válaszokat adnak a felvetésünkre. Úgy forgatják ki az igazságot, ahogy nekik tetszik. Olyan országok, például Franciaország kisebbségi jogaival jönnek, ahol a kisebbségi jogok nem a legfejlettebbek, vagy szinte nincsenek” – nyilatkozta az államtitkár. 

Magyar Levente szerint Ukrajnában érezhetően nagy az elégedetlenség a kormánnyal szemben. „Hatalmas a kilátástalanság és az elégedetlenség, amit például úgy próbálnak enyhíteni, hogy a kisebbségeket ellenségnek állítják be” – véli az államtitkár, aki furcsállja, hogy a Magyarország belügyeibe is beavatkozó Európai Unió semmit nem mond az ukrán lépésekkel kapcsolatban. 

A teljes beszélgetés: