2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Körmönfont módon akarja Ukrajna megvédeni a kárpátaljai magyarokat

Az ukránok rendre cinikus választ adnak, úgy forgatják a válaszokat, ahogy nekik tetszik – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára csütörtök este a Magyarország élőben című műsorban.

  • Körmönfont módon akarja Ukrajna megvédeni a kárpátaljai magyarokat

Magyar Levente azt mondta, hogy hosszasan beszélt az ukrán nagykövettel, de sejtette, hogy a tárgyalások nem lesznek sikeresek. „Ezek a megbeszélések korábban sem hoztak sikert, de hiszünk abban, hogy legalább beszélnünk kell a problémáinkról, el kell mondanunk az aggodalmainkat” – nyilatkozta az államtitkár.  Az ukrán állam tagadja, hogy bármi köze lenne a magyar kisebbségek elleni lépésekhez.

„Hátha egyszer megértik, hogy mi a bajunk. Azt szokták mondani, hogy kivizsgálják az általunk sérelmezett jelentéseket, de általában nem történik semmi” – mondta Magyar Levente. Hozzátette, hogy tudomásuk van arról, hogy a listázott magyar állampolgárok adataihoz a kormányzat segítségével fértek hozzá az ukránok. Így tudták meg például az útlevélszámokat. A műsorból az is kiderült, hogy Ukrajna rendkívül körmönfont módon próbálja megvédeni az ottani magyar kisebbséget. 

„Az ukránok rendre cinikus válaszokat adnak a felvetésünkre. Úgy forgatják ki az igazságot, ahogy nekik tetszik. Olyan országok, például Franciaország kisebbségi jogaival jönnek, ahol a kisebbségi jogok nem a legfejlettebbek, vagy szinte nincsenek” – nyilatkozta az államtitkár. 

Magyar Levente szerint Ukrajnában érezhetően nagy az elégedetlenség a kormánnyal szemben. „Hatalmas a kilátástalanság és az elégedetlenség, amit például úgy próbálnak enyhíteni, hogy a kisebbségeket ellenségnek állítják be” – véli az államtitkár, aki furcsállja, hogy a Magyarország belügyeibe is beavatkozó Európai Unió semmit nem mond az ukrán lépésekkel kapcsolatban. 

A teljes beszélgetés:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!