2021. 09. 18. Szombat Diána napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - műsorvezető: Bayer Zsolt (benne 20-kor hírek)

Következik:

Hírek 21:00

Belföld

Gulyás Gergely: Augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány

Mit, miért tesz a kormány? - ezzel a címmel tartott ma tájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

4 millió 153 ezer a beoltottak száma Magyarországon

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 153 038 fő, közülük 2 315 428 fő már a második oltását is megkapta.  Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. Az online időpontfoglalóban Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat lehet jelenleg foglalni. A 16-18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten.

 

A kormányülésről

Gulyás Gergely: a vírushelyzetről volt szó szerdán. Sikerült a harmadik hullámot megtörni, 4,153 fölött van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott.

Szabadságkérdés

Gulyás Gergely: Magyarország elsőként szerezte vissza a szabadságát az EU-ban, kétségtelen, ez a szabadság még nem teljes. Egész Európában zajlik egy vita arról, hogy kinek mit szabad, mit nem védettségi igazolvány birtokában. Magyarországon a nemzeti konzultáció döntött: 65 százalék mondta, hogy járjanak jogok az igazolvánnyal.

"Augusztusig biztosan"

Gulyás Gergely: augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások igénybevételéhez. Az oltás regisztráció alapú marad, nem lesz kötelező. Ma néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani. Most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége.

Két formája van az oltásellenességnek

Magyarországon csak szigorú vizsgálatok után kapnak engedélyt az oltások. Mindegyik oltás biztonságos és hatékony - mondta Gulyás.

Az oltásellenességnek két formája van: valamelyik oltóanyag ellen bizalmatlanságot kelt, vagy a teljes oltás ellen kampányol.

Gulyás: Ettől nem kell tartani

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványok kapcsán - mondta Gulyás. Azt a félelmet nem tartjuk indokoltnak, hogy bizonyos oltóanyagok miatt nem lehetne nyáron utazni.

5,2 százalékos növekedés

5,2 százalékos növekedéssel számol 2022-re a kormány; 5,9 százalékos hiánnyal és csökkenő államadóssággal - mondta Gulyás. Magyarország érdemben tudta csökkenteni korábban az államadósságát, ezért most lehetőség van arra, hogy működésben tudja tartani a gazdaságot. 

Nagyon sok jut az egészségügyre

Gulyás elmondta, hogy félhavi plusznyugdíjat kapnak jövőre az érintettek, valamint a 25 éven aluliak SZJA-mentessége is megmarad.

7300 MILLIÁRD FORINT JUT A GAZDASÁG ÚJRAINDÍTÁSÁRA - tette hozzá.

Az egészségügyben is új korszakot sikerült nyitni, megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt. 769 milliárddal több forrás jut jövőre az egészségügyre, és így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások.

Így kárpótolták az önkormányzatokat

Gulyás szólt arról is, hogy a 25 ezer főnél kisebb települések az IPA kieső összegével megegyező támogatást kaptak. A 25 ezer főnél népesebb települések pedig 23,6 milliárd forintot kaptak. 

Köszönet

Az önkormányzati világ is megerősödve kerülhet ki a mostani válságból - mondta Gulyás. Köszönetet mondott a településeknek a védekezésben való részvételért. 

Gulyás: Bizalmatlanságot kelt a baloldal

Gulyás kérdésre azt mondta, Magyarország azért áll jól az európai oltási statisztikákban, mert keleti vakcinákat is használtak. Büszkék lehetünk arra, hogy nem vártunk az unióra - tette hozzá.

Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt.

Ez nem könyöradomány

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy az uniós támogatásokat nem ingyen kapjuk. Ez egy kölcsönösen előnyös helyzet - tette hozzá.Ne gondolkozzon senki úgy, hogy mi valami könyöradományt kapunk az unióból.

Gulyás: Így lehet szétverni az uniós egységet

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a baj, hogy az Európai Bizottság kizárólag csak ellenzéki véleményeknek ad hangot, így történt Magyar György fiának az alkalmazásával. Így lehet szétverni az európai egységet - tette hozzá.

"Gyurcsány az ellenzék miniszterelnök-jelöltje"

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy érdemben úgyis Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Nincs érdemi különbség a vakcinák között

Az esetleges harmadik oltás kapcsán közölte, hogy minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy bármelyik vakcina nem adna elegendő védettséget.

A Sinopharm vakcina beadását követően több százszorosa lehet a védettség, mint egy fertőzés esetén.

Nincs érdemi különbség a vakcinák között - mondta Gulyás.

Az unió középmezőnyében vagyunk a többlethalálozást nézve

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a járványügyi adatokat, az eddigi nyitásnak nem volt drámai következménye. 100 éve a spanyolnátha óta nem volt hasonló világjárvány, Európa minden országára igaz, hogy nőtt a halálozások száma, a középmezőnyben van Magyarország a többlethalálozásban.

Ekkortól lesz érvényes a külföldön kapott oltás

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy kétoldalú megállapodások esetén lehet majd elismerni az oltási igazolásokat.

Terheléses támadás: nyomoz a rendőrség

Az első oltást követően állítják ki, és postázzák a védettségi igazolványt - mondta Gulyás Gergely.

Rendőrségi nyomozás zajlik a múlt heti terheléses támadás miatt.

Ez a reális szám

Attól függ a vakcinák beadása, hogy hányan regisztrálnak, és hányan veszik fel az oltást - mondta kérdésre Gulyás. 5 millió felett nehezen fog menni a hajlandóság növelése, az 5,6 milliós regisztrációs szám tűnik reálisnak - tette hozzá.

Gyurcsány is ezt akarta

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy korábban Gyurcsány Ferenc is szerette volna a kínai-magyar felsőoktatási együttműködést. Soros György és Barack Obama is tartott előadást a Fudan Egyetemen - tette hozzá.

Alaposan kiosztották Hadházyt

Gulyás Hadházyról azt mondta, hogy ennek alapján korábban a náci párt tagja volt a független képviselő.

Nem volt strukturális leépülés

Strukturális leépülés nem volt a gazdaságban, a szolgáltató szektor gyorsan vissza fog épülni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Bízik benne, hogy nemcsak a korábbi állapot áll vissza a munkaerőpiacon, hanem jobb lesz mint korábban.

Nem volt strukturális leépülés

Strukturális leépülés nem volt a gazdaságban, a szolgáltató szektor gyorsan vissza fog épülni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Bízik benne, hogy nemcsak a korábbi állapot áll vissza a munkaerőpiacon, hanem jobb lesz mint korábban.

Több szemét, és hajléktalan van Budapesten

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy miközben több dugó, hajléktalan és szemét van Budapesten, addig több kommunikáció van. Jó lenne, ha a főpolgármester ezen problémákkal is foglalkozna - tette hozzá. A közlekedési dugókról sem érdemes hosszabban vitatkozni - tette hozzá.

"Nem akarunk Európai Egyesült Államokat"

Nem akarunk Európai Egyesült Államokat - mondta kérdésre Gulyás. Sok fontos kérdés merül fel majd az unió jövőjéről - tette hozzá.

Gulyás: Megvédjük a határt

Az illegális migrációról azt mondta Gulyás, hogy minden erővel megvédik majd a határt.

 

Hír TV/Origo

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Pécsi Pride

A helyszínen van tudósítónk Szilágyi Jenő. 2021. szeptember 18.

Hazugság, hogy a kormány elüldözte Budapestről a CEU-t

Ezt Orbán Viktor írta a Szamizdat nevet viselő hírlevelében, amit magyar és nemzetközi körben is terjesztenek. 2021. szeptember 18.

Wintermantel Zsolt: A Blaha Lujza tér már rég elkészülhetett volna

Karácsony Gergelyék nagyjából egy évig nem csináltak semmit, pedig a pandémia időszaka alatt kisebb dugókat okoztak volna a munkálatok. 2021. szeptember 18.

Legfrisebb híreink

Karácsony Gergely hallgat

Egyetlen szót sem tudott mondani Karácsony Gergely a Mediaworks Hírcentrumának arra a kérdésre, hogy milyen tanácsokat adott politikai tanácsadóként Gyurcsány Ferencnek az őszödi beszéddel kapcsolatban.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!