2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a jelenlegi korlátozások

2021. február 25., csütörtök 09:49, frissítve: csütörtök 11:00

A nemzeti konzultáció eredményeképpen döntenek majd a korlátozások esetleges feloldásáról - erről is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A legfrissebb adatok szerint 4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett.

A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés hétfőn elfogadta koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel az Országgyűlés megteremtette a kormány számára a jogi lehetőséget a további hatékony védekezéshez, a magyar emberek életének és egészségének megvédéséhez, valamint a gazdasági károk mérsékléséhez és a munkahelyek megőrzéséhez. 

A kormány szerdai ülésén hozott védelmi döntésekről a Kormányinfón adtak tájékoztatást.

Európában és Magyarországon továbbra is a koronavírus-járvány az egyetlen legfontosabb megoldandó probléma. November 11-e óta vannak hatályban a korlátozó intézkedések. Az utóbbiak révén sikerült megállítani a második hullám erőteljes felfutását.

A korlátozások utolsó szakaszában vagyunk

- jelentette ki a Kormányinfón a MIniszterelnökséget vezető miniszter.

A harmadik hullám elérte Magyarországot, az elkövetkező egy-két hétben drámaian romlani fognak a számok itthon. A következő két hét kifejezetten nehéz lesz - mondta Gulyás.

A korlátozások meghosszabbításáról döntött a kormány március 15-ig.

Szólt arról is, hogy a nemzeti konzultáció eredményeképpen döntenek majd a korlátozások esetleges feloldásáról. A korlátozások fokozatos enyhítéséhez akkor jutunk közelebb, ha felgyorsul az oltások folyamata. Ezen és jövő héten annyi embert tudunk beoltani, amennyit korábban – mondta Gulyás.

A baloldali pártok oltásellenesek, és ennek az az oka, hogy a járvány elhúzódásával több esélyt látnak a hatalomra kerülésre

- tette hozzá. A legszomorúbb politikai fejlemény, hogy baloldali polgármesterek hívnak fel oltóanyagok bojkottjára - mondta a miniszter.

Emberi életeket tesznek ezzel kockára. Ma különösen Gyurcsány Ferenc és pártja emberek életével játszik - mondta Gulyás.

2 millió 460 ezren regisztráltak eddig az oltásra. A nemzeti konzultációt több mint 425 ezren töltötték ki. Március közepéig van lehetőség kitölteni.

Gulyás elmondta, hogy a bértámogatások továbbra is érvényben maradnak. Az utóbbiak esetében a fennakadásokon túl van a kabinet, és naprakészen tudják kifizetni a támogatásokat.

41 milliárd forintos igény érkezett be, és ebből 39 milliárd forintot fizettek ki.

HírTV - Origo