2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Kormányinfó: Ne az egyéni hatalmi ambíciók fűtsék az európai intézmények vezetőit!

2019. június 27., csütörtök 10:35

Olyan új stratégiára van szükség az Európai Bizottságban, amely egyértelműen megállítja a bevándorlást, támogatja a külső határvédelmet és az Európai Egyesült Államok koncepciója helyett tiszteli és tiszteletben tartja a nemzeteket - ismertette a kormány álláspontját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, azt remélik, hogy az uniós intézményeknek mielőbb meglesznek a vezetői. Hozzátette, a tagállamok többsége előnyösnek vélte, hogy egyszerre szülessen döntés az összes vezetőről.

A vasárnapi csúcstalálkozóra ezért kerül sor. Ez az utolsó időpont, hogy az Európai Parlament alakuló ülése előtt szülessen egyesség.

„A kormány örülne annak és támogatja azt, hogy minél előbb az európai uniós intézmények élén alkalmas vezetők álljanak. Természetesen az alkalmasság sokkal fontosabb, mint a sietség.”

Hozzátette, Magyarország olyan vezetőket hajlandó támogatni, akiket alkalmasnak tart az adott pozíciók betöltésére. Olyan vezetőket szeretnének, különösen a bizottság élére, akiket nem egyéni hatalmi ambíciók fűtenek, hanem akik alkalmasak arra, hogy valamennyi tagállammal konzultáljanak, valamennyi tagállam között konszenzust hozzanak létre, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy olyan intézményvezetők legyenek, akik egyetlen egy országot sem támadtak meg és akik valamennyi országgal korrekt viszonyt ápolnak.

Elmondta, ezek alapján azok a jelöltek, akik eddig listavezetők csúcsjelöltjei voltak, nem tesznek eleget ezeknek a feltételeknek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, sem a csúcsjelölti szisztémát sem támogatják, sem pedig a csúcsjelölteket.

Manfred Weberről elmondta, összesen 11 tagállam nem támogatta őt, élén Magyarországgal, hiszen a csúcsjelölt kérése ez volt a magyarokkal szemben.

„Olyan embert kell találni, különösen a Bizottság élére, aki minden kormánnyal képes korrekt párbeszédre. Ma azt látjuk, hogy Manfred Weber még egy utolsó kísérletet tesz, hogy a CDU-CSU-t rávegye arra, hogy őt akár még egy intézményi válság árán is támogassák.”

Gulyás Gergely szerint olyan új stratégiára van szükség az Európai Bizottságban, amely egyértelműen megállítja a bevándorlást, támogatja a külső határvédelmet és az Európai Egyesült Államok koncepciója helyett tiszteli és tiszteletben tartja a nemzeteket.

Gulyás Gergely az elmúlt hét fejleményének nevezte, hogy Magyarországon egyre több olyan hang hallható az ellenzék, valamint a Soros család részéről, amelyek szerint az Európai Uniót is be kívánják vonni a magyar kormány elleni harcba.

Az önmagában is tűrhetetlen, hogy Soros György fia elsősorban Magyarország rágalmazásával kíván édesapja örökébe lépni

– közölte a miniszter.

Hozzátette: A Soros fiúnak a Soros-egyetemen elmondott beszéde egyértelműen azt bizonyítja, hogy Magyarország és a magyar kormány elleni küzdelem a céljuk és erre használják fel a CEU ügyét is.

Költségvetés

A kormány a szerdai ülésén foglalkozott a költségvetéssel. A költségvetés a családok költségvetése – ismételte meg Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a gazdaságvédelmi akcióterv is a része a költségvetésnek.

A tárcavezető szerint a költségvetési vita is bebizonyította, hogy az ellenzék alkalmatlan, hiszen az MSZP elnöke ugyanazt a beszédet mondta el, amelyet 2017-ben, a büdzsé vitájában mondott el.

A Jobbik frakcióvezetőjét is minősíti, hogy milyen módosító indítványokat terjesztettek be a költségvetéshez – tette hozzá.

A családvédelmi akcióterv

A miniszter beszélt a családvédelmi akcióterv július 1-jétől hatályos intézkedéseiről is, köztük a babaváró támogatásról, amellyel kapcsolatban megerősítette: akinek július 1-jét követően születik gyermeke, az jogosulttá válik a támogatásra. Emellett hétfőn hatályba lép a csok és a jelzáloghitel-elengedés bővítése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a bölcsődefejlesztési program pedig folyamatban van.

Szúnyogirtás

Tájékoztatott Gulyás Gergely továbbá arról, hogy a Belügyminisztérium a költségvetésben szereplő 1,5 milliárd forinton felül további 825 millió forintot kapott szúnyogirtásra.

 

Hír TV