2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Kormányinfó: Bezárják az iskolákat, az óvodákat és a nem létfontosságú üzleteket

Hír TV

2021. március 4., csütörtök 09:58, frissítve: csütörtök 18:20

Az egyre romló járványügyi adatok ma reggel is ülésezett a kormány. A legfrissebb döntésekről Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra számolt be a Kormányinfón.

Elhangzott, hogy holnap reggel 6-kor ülésezik az operatív törzs, a miniszterelnök pedig ezt követően interjút ad a Kossuth rádiónak, és részletesen beszámol a döntésekről. A második, rendkívüli kormányülés a Kormányinfó idején is tartott - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy csak a kontaktusok radikális csökkentésével lehet gátat szabni, ezért eddig az alábbi szigorításokról született döntés. Ha most nem zárnánk, akkor a nyitás is későbbre tolódnak - szögezte le a miniszter.

  • Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az oktatásra vonatkozó szabályok a tavaszi szünet végéig érvényesek.
  • Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják. Az élelmiszerboltok, a patikák nyitva maradnak, akárcsak a benzinkutak. Ugyanebben az időintervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy.
  • A konditermeket be kell zárni, de az igazolt sportolók rendezvényei zárt kapuk mögött megtarthatóak.
  • A parkok nyitva lesznek.
  • A kormány azt kéri a munkáltatóktól, hogy, ahol lehetséges térjenek át a home office-ra. Sorolják előre a családos munkavállalókat.
  • Mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat szabad téren.
  • A bértámogatást és az adókedvezményeket mindenkire kiterjesztik, ahol be kell zárni.

A kormány a március 17-i ülésen dönt majd az újranyitásról. Az újranyitás menetét befolyásolja majd az is, hogy az online nemzeti konzultációban milyen válaszokat adtak a kitöltők - húzta alá Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy reméli, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak. A nyitás március 22-ével fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten - húzta alá. Majd arra kérte a lakosságot, hogy mindenki vegyen részt a nemzeti konzultációban, ahol.

A Kormányinfón kérdésre válaszolva kitértek az uniós vakcinaigazolványra is. Gulyás kiemelte, hogy erről egyelőre nincs döntés, de lesz majd erről irányelv. Viszont egyelőre nincsen erre vonatkozóan semmilyen szabályozás - tette hozzá a miniszter. 

Kapcsolódó:

Több mint 785 ezer a beoltottak száma, 6278 az új fertőzött és elhunyt 152 beteg

Hír TV/origo.hu