2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Kónya Imre: A rendszerváltás nem foglalta el helyét a nemzeti emlékezetben

Hír TV

2019. január 29., kedd 07:02

Bizottság állt fel, hogy méltó módon és pártpolitikai szempontoktól mentesen, a történelmi tényekre támaszkodva történjen meg a rendszerváltás idejének vizsgálata, az embereket érő korabeli nehézségek ugyanis elhomályosítják a rendszerváltás emlékét – mondta Kónya Imre a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A rendszerváltás nem maradt el. Fel kell oldani az 1989-1990 körül lévő negatív sztereotípiákat, hisz ma szabad, demokratikus és független ország vagyunk, míg azelőtt egy kiszolgáltatott kliensállam és diktatúra voltunk a szovjet blokkban – mutatott rá Kónya Imre, a frissen alakult bizottság tagja. Dokumentumfilm-sorozat, archív felvételek, játékfilmek szükségesek és egy Antall József életét bemutató alkotás is időszerű lenne Kónya Imre szerint.

Elmaradt az emberek jólét, elmaradt, de erről Antall József kormánya nem tehetett. Antall József megfogalmazása szerint ez a kormány tudta mit kellett volna tennie, és tette amit lehet. Ennyire tellett, de ami lett az nem kevés, mert megszületett a szabad, demokratikus Magyarország– mondta Kónya Imre. 

Az emberek lelkében sebet okozott az elmaradt igazságtétel, de amikor a kilencvenes évek elején az akkori ellenzék elbuktatta a Zétényi-törvényt, amely elszámoltathatóvá tette volna a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőit, akkor még éltek a vérbírák – emlékeztetett Kónya Imre. Számos olyan esemény történt azonban, amelyre a nemzet büszke lehet, ilyen a páneurópai piknik. A harmincéves évfordulót ünneplő eseménysorozat rendezvényei március 15-én veszik kezdetüket.

Tekintse meg a teljes interjút:

x
Rendkívüli hír