2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 2. - A magyar vidék a Kádár-korszakban

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Konferenciát rendeztek a doppingkereskedelem elleni nemzetközi összefogásról

A nemzeti doppingellenes szervezetek és a nyomozóhatóságok minden korábbinál átfogóbban működnek együtt a tiltott teljesítményfokozó szerekkel kapcsolatos kereskedelem felszámolásában.

  • Konferenciát rendeztek a doppingkereskedelem elleni nemzetközi összefogásról

A közös munka megerősítéséről azon a hétfői - a témában eddig egyedülálló - budapesti nemzetközi konferencián állapodtak meg, amelynek a Magyar Antidopping Csoport (MACS) volt a házigazdája, témája pedig a hatósági együttműködés összefogása volt a dopping terjesztésével szemben.

A magyar nemzeti doppingellenes szervezet feladat- és jogkörét ellátó MACS a tanácskozást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA), a WADA által akkreditált seibersdorfi laboratóriummal, az Európai Rendőrségi Hivatallal (Europol), az Európai Unió egyik ügynökségével (Eurojust) - amely a bűnügyekben való nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordinálja - és a közép-európai országok nemzeti doppingellenes szervezeteivel együtt rendezte meg. Közreműködött a doppingellenes harcban résztvevő valamennyi magyar hatóság: az Emmi sportállamtitkársága, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

A Magyar Sport Házában lezajlott zártkörű tanácskozás után a MACS, az ORFK, a WADA az Europol és az Eurojust képviselői nemzetközi sajtótájékoztatón értékelték a szakmai összejövetelt, kiemelve a dopping terjesztésének megállításával kapcsolatos teendők összehangolásának fontosságát.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője elmondta, hogy szervezetük másfél évtizedes működése alatt 45 610 mintavételt végzett 130 sportágban, 89 országban, hazai és külföldi megrendelésre. Hozzáfűzte, nagyon nagy számról van szó, de sajnos nem lehet a doppingolási kedv visszaszorulásáról beszélni. A harc hatékonyabbá tétele megkívánja az eddiginél is szorosabb összefogást a hatóságokkal, a szigorúbb fellépést mindenek előtt azokkal szemben, akik gyártják, terjesztik, értékesítik a doppingot. Konklúzióként pedig azt fogalmazta meg, hogy "kommunikálni, együttműködni, együtt gondolkodni és összehangolni a tevékenységet, ez a legfontosabb".

Csákó Ibolya rendőr alezredes arról beszélt, hogy egyre nagyobb hatékonysággal dolgoznak, és elmondta, hogy illegális doppinglaboratóriumot is derítettek már fel Magyarországon.

Mathieu Holz, a WADA vezető nyomozója elmondta, hogy náluk tizenegy ember foglalkozik a doppingkereskedelem elleni feladatokkal, és a nyomozati, felderítési tevékenységükben Európára fókuszálnak.

Ivanics Gábor ügyész arról szólt, hogy a számítógépek világában "online a legkönnyebb beszerezni a teljesítményfokozó szereket". Már önmagában ezért is nagyon fontos minden olyan kezdeményezés, amely az Európai Unión belüli bűnügyi együttműködést elősegíti - emelte ki.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!