2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

Komoly ellenőrzésekre került sor

Sikeres a korrupcióellenes stratégia Polt Péter legfőbb ügyész szerint. Az elmúlt évben 100 vesztegetési ügyet vizsgált a nyomozó főügyészség, jelenleg is folyamatban van az utóbbi idők legfontosabb korrupciós ügye, amelyben 10 magas rangú rendőri vezetőt gyanúsítanak azzal, hogy kenőpénzt fogadtak el. Polt Péter szerint az ügy végkimenetele mintaértékű lehet a jövőre nézve.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség eredetileg egy szegedi ügyvéd ellen indított hivatali vesztegetés miatt nyomozást, amikor az ügyben felmerült a Szegedi Törvényszék bírójának a neve is. A vád szerint az ügyvéd egy több száz millió forintos adócsalási ügyben letartóztatott gyanúsítottnak ajánlotta fel, hogy néhány millióért szabadlábra helyezteti. Az ügyészség szerint a bíró alaposan gyanúsítható azzal, hogy máskor is fogadott el kenőpénzeket.

„Az első és legfontosabb feladta, hogy a bíróságok alkotmányos feladatukat teljesítsék...” Az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt mondta, a bírói pártatlanságot csak az garantálhatja, ha az egész rendszert ellenőrzik. Handó Tünde szerint komoly ellenőrzésekre került sor, olyanokra, amelyek a korábbi években nem történtek meg. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke közölte, hogy ezeknek negatív következményei is lettek, tehát voltak olyan ügyek, amelyekben feljelentéseket kellett tenniük.

A Kúria, az ügyészség, az Állami Számvevőszék egy éve működő korrupcióellenes stratégiájának köszönhetően a nyomozó főügyészség több mint 100 vesztegetési ügyet vizsgált. Polt Péter legfőbb ügyész szerint elsősorban a hivatali szervezeteket kell megtisztítsák a korrupciótól.

– Folyamatban van az utóbbi idők legfontosabb korrupciós ügye, ez a bizonyos magas rangú rendőri vezetők megvesztegetése, ahol eddig 10 gyanúsított van – mondta Polt Péter. Ennek az ügynek a megfelelő kezelése, megoldása mintaértékű lehet a jövőre nézve – tette hozzá a legfőbb ügyész.

A Transparency International korrupcióellenes szervezet felmérése szerint Magyarországon komoly kihívást jelent a megfelelő elszámoltathatóság megteremtése. Alexa Noémi ügyvezető igazgató közölte: a két leginkább kockázatot magában foglaló, hordozó szektor a politikai pártok és az üzleti szektor volt. A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója ismét fölhívta a figyelmet a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlanságára. A szervezet szerint Magyarország még így is a a régió kevésbé korrupt országai között van.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!