2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Belföld

Komoly bírságra számíthatnak a renitensek + Videó

Vasárnaptól büntetik azokat a földtulajdonosokat, akiknél parlagfüvet találnak. A bírság összege 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja be a gyomnövény.

A parlagfűre minden ötödik magyar allergiás, az elmúlt tíz évben kilencszeresére nőtt a pollenallergiások száma. A gyomnövény kiirtásának elmulasztásáért júliustól büntetik a telek tulajdonosát. A növény általában július 15. után kezdi meg a virágzását.

A bírságolás alól az állami vagy az önkormányzati földek sem kivételek. „Maga az ellenőrzés, felderítés, illetve a hatósági eljárás szektorsemleges, tehát akár magánszemély, akár egyéb gazdasági társulás, vagy akár adott esetben egy önkormányzat ellen is eljárunk” – mondta a Hír TV-nek Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.Magyarországon a parlagfővel fertőzött terület nagysága egy teljes megye területének felel meg. Idén a tavaszi aszály kedvezett a gyomnövény elszaporodásának. „Mindannyian próbálunk erre odafigyelni, olyan technológiákat alkalmazni, amelyek ezen segítenek. A táblaszélek karbantartása mindenkinek kötelezettsége, és úgy gondolom, hogy ezt a gazdatársak mindenféleképpen meg fogják tenni. Természetesen a bírság is egy komoly visszatartóerő, de ezenkívül egy rendes gazdának a portája tiszta és rendes kell, hogy legyen” – mondta Papp András tiszaszigeti termelő.


Belterületen az ellenőrzést a jegyző végzi, a kényszerkaszálást is ő rendeli el, és a költségek behajtása is az ő feladata. „Néhány esetben, pontosabban az elmúlt hónapokban két esetben ez előfordult. A tapasztalat az, hogy azoknál, akiknél ezt a kényszervágást végrehajtottuk, igazából népszerűségnek nem örvendünk, de a környező lakosok szemében megnőtt az önkormányzat presztízse, mert azt mondják, hogy az mégiscsak tarthatatlan, hogy egy utcának a képét, vagy a hangulatát elrontsa egy-két renitens lakó” – fogalmazott Bodó Imre tiszaszigeti polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!