2023. 02. 02. Csütörtök Karolina, Aida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Kölyöktalálkozót tartottak leendő vakvezető kutyák számára

Vakvezető kutyákat nevelő családok találkoztak egymással Budapesten. A kutyák egy éves korukig élnek a családokkal, akik önként vállalják a tartásukat. Majd vizsgát tesznek és kezdődhet a szigorú kiképzésük. Magyarországon mintegy 200 vakvezető kutya végez szolgálatot, azonban ennek a tízszeresére lenne szükség.

  • Kölyöktalálkozót tartottak leendő vakvezető kutyák számára

Tucatnyi növendék labrador vett részt vasárnap azon szakmai találkozón, amelyet a jövendő vakvezető kutyáknak tartottak. A kölykök még nevelő családoknál vannak, ők tanítják meg őket az alapokra, mielőtt a kiképzőhöz kerülnek. A kutyák napja sétával és játékkal kezdődött, majd egy egyszerű vizsgafeladat várt rájuk.

A kölyköknek egy szimulált tömegben kellett megtalálni a gazdáját úgy, hogy közben a figyelme nem terelődik el. Egy vakvezető kutyát általában 6-8 hónap alatt képeznek ki. Ez idő alatt kell arra a szintre jutni, hogy minden körülmények között elvezesse gazdáját.

"Önállóan kell tudni elmenni egy gazda által irányított útvonalon, tehát azt szoktam mondani, hogy a gazda tudja, hogy merre kell menni, a kutya meg, hogy hogyan, tehát ő minőségében fog neki közlekedni. Megáll a szintkülönbségeknél, átvezeti vezényszóra az út túloldalára, tehát a forgalmat már ugye a gazdának kell figyelni, kikerül minden akadályt, ami a gazdája számára veszélyt jelent."

- mondta Nyíriné Kovács Mária, vakvezető kutya kiképző.

A valódi kiképzés körülbelül egy éves korban kezdődik, amire nagy szükség van, hiszen jóval kevesebb a vakvezető kutya Magyarországon, mint amennyire szükség lenne.

Magyarországon három szervezet foglalkozik kiképzéssel, évente 15-16 kutya éri el azt a szintet, ami alkalmassá teszi őket a vakvezetésre.

"Most kétszáz vakvezető kutya áll szolgálatban jelenleg, a statisztikai adatokat most néztem meg, de a tízszeresére lenne szükség. Ahogy látjuk a más vakvezető kutya iskolák és hozzánk beérkező igények alapján, tehát itt ez elsősorban pénzkérdés."

- jegyezte meg Berta László, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs vezetője.

Egy vakvezető kutya teljes kiképzése mintegy hatmillió forintba kerül. A költségeket egy részt a kölyköket befogadó családok állják, a többit a vakvezető kutyákkal foglalkozó alapítvány adományokból biztosítja. Az egyszerűbb feladatok betanulása, mint például a fegyelem megtartása, az már a nevelőcsaládoknál elkezdődik. Őket a szakemberek otthon és a havi rendszerességgel megrendezett találkozókon segítik.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Nem engedi el Újbuda Czeglédy Csabát

Nem engedi el Újbuda Czeglédy Csabát

Hiába folyik büntetőeljárás Czeglédy Csaba ellen, ügyvédi irodájával jelenleg is kapcsolatban áll Újbuda önkormányzata. A XI. kerület Fidesz–KDNP frakciójának vezetője szerint, volt olyan eset, hogy Czeglédynek okiratszerkesztésre volt megbízási szerződése, holott őt egyebek mellett korábban magánokirat-hamisítás miatt ítélték el.
Orbán Viktor: Folytatni kell a hadiipari fejlesztéseket

Orbán Viktor: Folytatni kell a hadiipari fejlesztéseket

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Armin Pappergert, a német Rheinmetall hadi- és járműipari nagyvállalat vezérigazgatóját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!