2022. 05. 22. Vasárnap Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Vetítő 23:10

Belföld

Kölyöktalálkozót tartottak leendő vakvezető kutyák számára

Vakvezető kutyákat nevelő családok találkoztak egymással Budapesten. A kutyák egy éves korukig élnek a családokkal, akik önként vállalják a tartásukat. Majd vizsgát tesznek és kezdődhet a szigorú kiképzésük. Magyarországon mintegy 200 vakvezető kutya végez szolgálatot, azonban ennek a tízszeresére lenne szükség.

Tucatnyi növendék labrador vett részt vasárnap azon szakmai találkozón, amelyet a jövendő vakvezető kutyáknak tartottak. A kölykök még nevelő családoknál vannak, ők tanítják meg őket az alapokra, mielőtt a kiképzőhöz kerülnek. A kutyák napja sétával és játékkal kezdődött, majd egy egyszerű vizsgafeladat várt rájuk.

A kölyköknek egy szimulált tömegben kellett megtalálni a gazdáját úgy, hogy közben a figyelme nem terelődik el. Egy vakvezető kutyát általában 6-8 hónap alatt képeznek ki. Ez idő alatt kell arra a szintre jutni, hogy minden körülmények között elvezesse gazdáját.

"Önállóan kell tudni elmenni egy gazda által irányított útvonalon, tehát azt szoktam mondani, hogy a gazda tudja, hogy merre kell menni, a kutya meg, hogy hogyan, tehát ő minőségében fog neki közlekedni. Megáll a szintkülönbségeknél, átvezeti vezényszóra az út túloldalára, tehát a forgalmat már ugye a gazdának kell figyelni, kikerül minden akadályt, ami a gazdája számára veszélyt jelent."

- mondta Nyíriné Kovács Mária, vakvezető kutya kiképző.

A valódi kiképzés körülbelül egy éves korban kezdődik, amire nagy szükség van, hiszen jóval kevesebb a vakvezető kutya Magyarországon, mint amennyire szükség lenne.

Magyarországon három szervezet foglalkozik kiképzéssel, évente 15-16 kutya éri el azt a szintet, ami alkalmassá teszi őket a vakvezetésre.

"Most kétszáz vakvezető kutya áll szolgálatban jelenleg, a statisztikai adatokat most néztem meg, de a tízszeresére lenne szükség. Ahogy látjuk a más vakvezető kutya iskolák és hozzánk beérkező igények alapján, tehát itt ez elsősorban pénzkérdés."

- jegyezte meg Berta László, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs vezetője.

Egy vakvezető kutya teljes kiképzése mintegy hatmillió forintba kerül. A költségeket egy részt a kölyköket befogadó családok állják, a többit a vakvezető kutyákkal foglalkozó alapítvány adományokból biztosítja. Az egyszerűbb feladatok betanulása, mint például a fegyelem megtartása, az már a nevelőcsaládoknál elkezdődik. Őket a szakemberek otthon és a havi rendszerességgel megrendezett találkozókon segítik.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!