2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

KMKE: Minőségi és érdemi javulást hozhat a módosított NAT

Egyetért a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete (KMKE) a módosított Nemzeti alaptantervvel, mert az szerintük minőségi és érdemi javulást hozhat a magyar nyelv és irodalom tanításában.

  • KMKE: Minőségi és érdemi javulást hozhat a módosított NAT

 

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben hangsúlyozták: a módosított NAT a 11., 12. évfolyamon heti négy órát rendel el magyar nyelv és irodalomból, ezen felül öt szabadon választható óra áll rendelkezésre a tantárgy tanítására. Az alaptantervben kiemelt célként jelenik meg a kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, személyiségfejlesztés, valamint a morális és érzelmi nevelés.

Az új tartalmi elemek és megközelítések lehetőséget teremtenek a 20. századi magyar irodalom "kiegyensúlyozott, elfogulatlan, átfogó" bemutatására. Fontos, kedvező változásnak tartják, hogy

a NAT-ba bekerültek a legjelentősebb, határon túl keletkezett irodalmi alkotások is, így egyetemes magyar irodalmat tanulhatnak a jövendő magyar generációk.

Kiemelt jelentőségű tény szerintük az is, hogy évtizedek után újra van magyar műveltségsztenderd, amely

szakítást jelent a régi, világnézetileg egyoldalú és elfogult, még a szocializmusban kialakult torz és csonka kánon tanításával

- írták.

Megújult továbbá az első képzési szakasz (1-4. évfolyam) tanítási struktúrája, a felső tagozaton 5-6. évfolyamon tematikus, motivikus közelítés jelenik meg, amely fokozatos átmenetet biztosít az alsó és felső tagozatos oktatás között. A középiskolai tananyag újszerű elrendezése, és az itt megjelenő új tartalmak pedig lehetővé teszik az irodalmi alkotások értékközvetítő funkciójának megértetését, segítik a befogadást - vélekedtek.

Kiemelték, hogy a tananyagba bekerülő új tartalmak nem okoznak majd tanulói terhelésnövekedést, mert bizonyos, a régi törzsanyagban szereplő ismeretek arányos csökkentésével

a módosított NAT egyensúlyt teremt a tanórák és a tananyag mennyisége között. A régi törzsanyag döntően megmaradt, de az újszerű elrendezés lehetőséget biztosít a szélesebb körű kitekintésre

- tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a módosított NAT jelentősen növeli a tanári szabadságot:

a tanárok a tanórák 20 százalékában saját maguk által választott tananyagot adhatnak le.

A pedagógus szerepének deklarálása is régi, jogos igényt elégít ki - vélekedtek.

Fontos kérdésnek nevezték, hogy a NAT implementációja mennyire lesz hatékony és sikeres. A tankönyvek átdolgozása, valamint a magyarszakos kollégák kellő felkészítése elengedhetetlen tényezője a célok megvalósulásának.

Mint írták: a KMKE a NAT megújulásának folyamatát mindvégig nyomon követte és két nemzetközi - 2018-ban Egerben, 2019-ben Sátoraljaújhelyen -, valamint öt regionális konferencián foglalkozott a magyar nyelv és irodalom megújítandó tanításának kérdéseivel. Az egyesület örömmel látja, hogy nemcsak a tanítandó tartalmak, hanem a módszerek tekintetében is megjelent jó néhány javaslatuk a szövegben - olvasható a közleményben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!