2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Kizárólag a kampánytámogatásra hajtanak?

Több mint 210 milliós adósságot hagyott maga után az SZDSZ józsefvárosi szervezete 1994-től kezdve. Csak a VIII. kerületi önkormányzatnak 24 millió forinttal tartozik. De csaknem egymilliárdos tartozást halmozott fel az MDF is. A választásokon azonban mégis indulnak, csak más néven. A választási szakértő szerint sok pártnak csak az a célja, hogy felvegye a több száz milliós kampánytámogatást.

Az SZDSZ VIII. kerületi alapszervezetének székhelyét kezdetben jelképes összegért bérelték. A lakást végül 2006-ban megvásárolták 23,4 millió forintért, harmincéves kamatmentes hitelre.

A szabad demokraták józsefvárosi szervezete 24 milliós adósságot halmozott fel az önkormányzat felé, az összes tartozásuk ennek több mint ötszöröse. „A rendelkezésre álló információk szerint és adatok szerint közel 24 millió forinttal tartozik a Szabad Demokraták Szövetsége, a magyar liberális párt a józsefvárosi önkormányzatnak – mondta Kocsis Máté, hozzátéve: de természetesen a józsefvárosi SZDSZ tartozásának nem ez a végösszege. Mintegy 111 millió forint az az összeg, amellyel különböző magánszemélyek, szervezetek vagy egyéb más cégek felé halmozódott fel tartozásuk” – tette hozzá a Fidesz VIII. kerületi polgármestere.

A baloldali összefogás listáján negyedik helyen álló Fodor Gábor egykori pártjának tartozásai miatt februárban rendeltek el nyomozást. 2007-től 24 ingatlan megvásárlására vettek fel kölcsönt a Magyar Nemzeti Banktól, a törlesztőrészletet viszont nem fizetik.

Az MDF csaknem egymilliárdos adósságot halmozott fel, ebből 500 millió jelzálog alapú hitel, 450 millió számlatartozás. A jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség csaknem 200 milliót törlesztett, miután decemberben elárverezték a székházukat.

„A döntő többség számára valószínűleg a kampánytámogatás zsebre tétele a cél” – véli a választási szakértő. Eddig 31 párt, szervezet került fel a választási listára, közülük több alig néhány hónapja alakult. A választási szakértő szerint ezeknek a pártoknak egyértelműen az a céljuk, hogy saját céljaikra költsék el az államtól kapott százmilliókat.

„150–600 millió forint, amiről beszélünk. A kisebb formációk esetében nyilván a 150–300 millió forintos sávban van inkább, amire ők számíthatnak. A törvény viszont rejtélyes módon nem rendelkezik arról, hogy ugyanolyan szigorúsággal el kellene számolni ezekről a pénzekről, így aztán szinte felhívott a törvény arra, hogy legyenek ilyen pártok, amelyek csak erre hajtva induljanak el és szálljanak ringbe” – mondja László Róbert, a Political Capital szakértője.

Az egyéni jelölteknek egymillió forint jár, de ha nem érik el a választáson a 2 százalékos támogatottságot, akkor ezt vissza kell fizetniük. Az országos listáért viszont a legkisebb pártnak is 149 millió forintot utalnak a kampányra, amit nem kell visszafizetni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!