2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Kivonulhat az Airbus Nagy-Britanniából

Hír TV

2019. január 24., csütörtök 12:53

A repülőgépgyártó cég vezérigazgatója arra figyelmeztette a brit képviselőket, ha alku nélküli Brexitre kerül sor az kérdésessé teheti a cég további jelenlétét a brit gazdaságban.

Nem mindenki gondolja úgy, hogy katasztrófához vezetne a britek megállapodás nélküli kilépése. Ennek az angol városnak a lakói kifejezetten erre kérik a politikusokat, és azt üzenik a londoni parlamentnek: ne árulják el a Brexitet.

„Nem szavaztunk egyezményről. Két lehetőség közül választottunk: maradjunk az Európai Unióban, vagy hagyjuk azt el. Nem volt olyan lehetőség, hogy egy egyezményre tegyük az x-et. Én a kilépésre szavaztam”– mondja egy kilépéspárti szavazó, David Mawson. 

A britek kilépése körül egyre nő a bizonytalanság, miután a londoni parlament múlt héten nagy többséggel leszavazta Theresa May Brexit-alkuját, amiben a kormányfő még novemberben megállapodott az eus vezetőkkel. A jelenlegi lehetőségek között van egy utolsó pillanatban elfogadott megállapodás, a kilépés elhalasztása és egy új referendum, vagy egy megállapodás nélküli kilépés – ami a szakértők szerint mind az EU mind Nagy Britannia számára válságos helyzetet teremtene.

Ezt erősítette meg Sebastian Harnisch, német külpolitikai szakértő, aki arról beszélt, a Németország tiszteletben tartja a brit polgárok döntését, és támogatja a londoni kormányt. A Bundestag múlt héten elfogadta azt a törvényt, ami biztosítja a brit állampolgárok és vállalatok jogait Németországban, amennyiben a szigetországnak sikerül egyezségre jutnia az EU-val.

„Szerintem Németországban az az általános nézet, hogy próbáljunk ragaszkodni az EU-s szerződéshez, de fel kell készülnünk arra, ami történhet. Ez lehet egy alku-nélküli brit kilépés, vagy egy késleltetett Brexit, de akár egy puha Brexit is. Németországnak mindenesetre mindenre fel kell készülnie” – véli a Heidelberg Egyetem külpolitikai szakértője Sebastian Harnisch.

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium vezérigazgatója közben arra figyelmeztetett, cége kivonulhat Nagy-Britanniából, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki. Tom Enders videóüzenetben kérte arra a politikai döntéshozókat, hogy

Az Egyesült Királyság repülőgépipara a szakadék szélén áll. A Brexit évszázados fejlesztés összezúzásával fenyeget, amit oktatás, kutatás és emberi tőke által értünk el. Ha alku nélküli Brexitre kerül a sor, az Airbos egy olyan döntést fog hozni, ami valószínűleg nagyon káros lehet az Egyesült Királyságnak– nyilatkozta az Airbus igazgatója, Tom Enders. 

A cég vezetője arra utalt, nem igaz azon Brexit-pártiak kijelentése, akik szerint az Airbus nem vonulna ki az országból. A vállalat egyik legnagyobb üzeme ugyanis jelenleg a walesi Broughtonban található, ahol évente ezer repülőgépszárnyat állítanak elő. A világ második legnagyobb repülőgépgyártó társasága mintegy 14 ezer brit embernek biztosít munkát.