2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

Kivonulhat az Airbus Nagy-Britanniából

A repülőgépgyártó cég vezérigazgatója arra figyelmeztette a brit képviselőket, ha alku nélküli Brexitre kerül sor az kérdésessé teheti a cég további jelenlétét a brit gazdaságban.

  • Kivonulhat az Airbus Nagy-Britanniából

Nem mindenki gondolja úgy, hogy katasztrófához vezetne a britek megállapodás nélküli kilépése. Ennek az angol városnak a lakói kifejezetten erre kérik a politikusokat, és azt üzenik a londoni parlamentnek: ne árulják el a Brexitet.

„Nem szavaztunk egyezményről. Két lehetőség közül választottunk: maradjunk az Európai Unióban, vagy hagyjuk azt el. Nem volt olyan lehetőség, hogy egy egyezményre tegyük az x-et. Én a kilépésre szavaztam”– mondja egy kilépéspárti szavazó, David Mawson. 

A britek kilépése körül egyre nő a bizonytalanság, miután a londoni parlament múlt héten nagy többséggel leszavazta Theresa May Brexit-alkuját, amiben a kormányfő még novemberben megállapodott az eus vezetőkkel. A jelenlegi lehetőségek között van egy utolsó pillanatban elfogadott megállapodás, a kilépés elhalasztása és egy új referendum, vagy egy megállapodás nélküli kilépés – ami a szakértők szerint mind az EU mind Nagy Britannia számára válságos helyzetet teremtene.

Ezt erősítette meg Sebastian Harnisch, német külpolitikai szakértő, aki arról beszélt, a Németország tiszteletben tartja a brit polgárok döntését, és támogatja a londoni kormányt. A Bundestag múlt héten elfogadta azt a törvényt, ami biztosítja a brit állampolgárok és vállalatok jogait Németországban, amennyiben a szigetországnak sikerül egyezségre jutnia az EU-val.

„Szerintem Németországban az az általános nézet, hogy próbáljunk ragaszkodni az EU-s szerződéshez, de fel kell készülnünk arra, ami történhet. Ez lehet egy alku-nélküli brit kilépés, vagy egy késleltetett Brexit, de akár egy puha Brexit is. Németországnak mindenesetre mindenre fel kell készülnie” – véli a Heidelberg Egyetem külpolitikai szakértője Sebastian Harnisch.

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium vezérigazgatója közben arra figyelmeztetett, cége kivonulhat Nagy-Britanniából, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki. Tom Enders videóüzenetben kérte arra a politikai döntéshozókat, hogy

Az Egyesült Királyság repülőgépipara a szakadék szélén áll. A Brexit évszázados fejlesztés összezúzásával fenyeget, amit oktatás, kutatás és emberi tőke által értünk el. Ha alku nélküli Brexitre kerül a sor, az Airbos egy olyan döntést fog hozni, ami valószínűleg nagyon káros lehet az Egyesült Királyságnak– nyilatkozta az Airbus igazgatója, Tom Enders. 

A cég vezetője arra utalt, nem igaz azon Brexit-pártiak kijelentése, akik szerint az Airbus nem vonulna ki az országból. A vállalat egyik legnagyobb üzeme ugyanis jelenleg a walesi Broughtonban található, ahol évente ezer repülőgépszárnyat állítanak elő. A világ második legnagyobb repülőgépgyártó társasága mintegy 14 ezer brit embernek biztosít munkát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!