2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Belföld

Kilenc évre szigorították Eva Rezesová ítéletét

Hat helyett kilenc év, fogház helyett börtön. Súlyosította Eva Rezesová büntetését a másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék. A jogerős ítélet szerint kizárólag ő felelős a négy halálos áldozatot követelő balesetért, a másik autó elhunyt sofőrje ártatlan volt. A bíró az ítélet indokolásában kiosztotta Rezesovát, a védőjét, az ügyészséget és a parlamentet is. A Budapest Környéki Törvényszék szerint a szlovák milliomos megbánása nem volt őszinte, az ügyészség a közúti veszélyeztetés bizonyításáért nem tett semmit, a parlamentnek pedig el kellene gondolkodnia a magánszakértői rendszer felülvizsgálatán. A Rezesová-ügyben az elsőfokú ítélet épp egy magánszakértő véleményén alapult.

Az elsőfokú bírósággal szemben a másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék kizárta, hogy az áldozatokat szállító gépkocsi vezetője is hibázott vagy elaludt az ütközés előtt. A Fiat Puntót idős, megfontolt sofőr vezette, aki lassan, körültekintően előzött egy kamiont, és korábban sem vagánykodott az M3-as autópálya kameráinak felvételei szerint – mondta a bíró.

Bár Eva Varholíková Rezesová a megengedettnél gyorsabban hajtott, az utoléréses balesetet elkerülhette volna a jogerős ítélet szerint. „Az, hogy ez nem történt meg, csakis az ittasságából fakadó figyelmetlenséggel állhat okozati összefüggésben. Azt viszont teljes mértékig, kétséget kizáró bizonyossággal meg lehet állapítani, hogy a Fiat Punto vezetője részéről vezetéstechnikai hiba, észlelési, cselekvési időeltérés nem állapítható meg, tehát Medveczky György teljesen szabályosan közlekedett, rendesen, szabályoknak megfelelően hajtotta végre a sávváltást, és a baleset bekövetkezéséért csak és kizárólag Eva Varholíková felel” – fejtette ki Stubeczky Sarolta tanácsvezető bíró.

A Budapest Környéki törvényszék szigorított Rezesová büntetésén. A szlovák nőt első fokon hat év fogházra ítélte a Gödöllői Járásbíróság. „Az elsőfokú bíróság által a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát kilenc évre, végrehajtási fokozatát börtönre, a közúti járművezetéstől eltiltás tartamát pedig nyolc évre súlyosítja. A törvényszék az elsőfokú bíróságnak a feltételes szabadságra bocsátásra vonatkozó rendelkezését akként pontosítja, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kitöltését követő napon bocsátható feltételesen szabadságra” – fogalmazott a bíró.

Eva Rezesová védője nem lepődött meg a másodfokú ítéleten. „Gyakorlatilag napra pontosan ennyire számítottunk. A védencem a héten megkezdi az átköltözést” – mondta Novák Péter.

Az áldozatok egyik hozzátartozója szerint a Budapest Környéki Törvényszék igazságot szolgáltatott. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a másodfokú bíróság kizárta, hogy az áldozatok elkövették azt a hibát, amellyel konspiratív módon, kegyeletsértő módon megrágalmazták őket” – fogalmazott.

Rezesová sokat bírált szakértője, Melegh Gábor volt az, aki nem zárta ki, hogy a Fiat Punto sofőrje hirtelen bevágott a milliomos BMW X5-öse elé. Álláspontját az elsőfokú bíróság osztotta, a bíró jól ismerte a szakértőt, hiszen korábban közösen írtak tankönyvet a közlekedési büntetőjogról. A Budapest Környéki Törvényszék viszont kizárta Melegh Gábort az eljárásból, a szakértőt ugyanis az áldozatok családtagjai is felkérték, de nekik nemet mondott. Melegh Gábor ellen a kamara nem indított etikai eljárást, sőt elnöknek jelölte a köztestület.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!