2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Kiderült, miben igazán jó Karácsony

A Budapestet csődközelben juttató főpolgármester rekordot ért el, mivel még soha ennyi hatósági nyomozás nem volt fővárosi ügyekben, mint a regnálása alatt – írja a Metropol.

  • Kiderült, miben igazán jó Karácsony

Nem készített korrupciós listát ígérete ellenére Karácsony Gergely azokról a cégekről, amelyekkel nem köthettek volna szerződést a főváros cégei - miközben éppen az ő regnálása alatt indult a legtöbb Városházát érintő nyomozás. Egy biztos: míg Budapest visszafelé fejlődött, a főpolgármester kétes közbeszerzések és korrupciógyanús ügyek tekintetében kimagaslott elődei között, ahogy abban is, hogy mindeközben a csőd szélére kormányozta Budapestet.

Szentkirályi Alexandra sem hagyta szó nélkül a helyzetet, pikírten így fogalmazott: "jól" sikerült, főpolgármester úr!"

Szentkirályi Alexandra Karácsony Gergely újabb kamujára emlékeztetett posztjában: 

Korrupciós feketelista azokról a cégekről, akikkel a hivatal és a fővárosi önkormányzati cégek nem köthetnek semmilyen szerződést.

Közpénzből készpénz lett, hídpénzbotrány, Városháza-gate, a kerületekről már ne is beszéljünk

–írta a Fidesz-KDNP főpolgármesterjelöltje, hozzá téve:" Ez is "jól" sikerült, főpolgármester úr!"

De már kezdenek kidőlni a csontvázak a szekrényből: trükközések, kétes közbeszerzések, értékesítések, gyanús döntések...

Buszmutyi: hamisított iratok

A BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződött a főváros, amelynek busza sem volt, ráadásul más vállalat tulajdonában lévő járművekkel pályázott. A CR-Facilities vállalkozást mind­össze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be. Ebben az ügyben is nyomozást rendelt el a rendőrség.

Hídpénz-botrány: Karácsony Gergely hallgat

A Lánchíd felújítása körül nagy botrány tört ki: kiderült, hogy baloldali számlagyárhoz folyhattak pénzek, miközben a híd felújítása – hasonlóan a Blaha Lujza térhez – drágább és silányabb lett Karácsony Gergely idején, mint az előkészített Tarlós-féle tervek.

Karácsonyék az önkormányzati választások után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd Zrt. lett, csakhogy ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyert, mint amennyiért a Tarlós-érában végezte volna el a munkát. Ráadásul a Tarlós alatt zajló tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a vállalkozónak járó előleget, ám a céget terhelő kötbért megfelezték. A Lánchíd-felújítás kivitelezését végző A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott, számlagyáras botrányba belebukó, több súlyos bűncselekményben is érintett jogász, Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből 900 millió forint került Vig különféle számláira. Az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. A tranzakciókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az exügyvéd ellen indított, sok száz milliós számlagyáras büntetőeljárásban vizsgálja. Az ügyben egyébként a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálódik, hiszen egyre erősebb a gyanú, hogy a Lánchíd felújítási munkálataival összefüggésben olyan bűncselekmények is felmerülhettek, mint a vesztegetés, a sikkasztás, valamint a hűtlen kezelés. 

Újabb korrupciógyanú: „Ebből ki lehet venni pénzt?”

Nyomozás indulhat a Lánchíd túlárazott felújításával összefüggésben. Feljelentéskiegészítésben vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda Tényi István hídpénzbotránnyal kapcsolatos bejelentését. A Magyar Nemzet számolt be arról a felvételről, amin 2021-ben a Városháza-gate egyik kulcsfigurája és társa beszélget. Az üzletember úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” A beszélgetőpartner megdöbbenve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”

Bajnai Gordon régi „harcostársa” a felvételen a Lánchídra utalva így fogalmazott: „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.” Ezt követően a Blaha Lujza téri felújításról is beszélt: „Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.”

Ezek után arra a kérdésre, hogy mindezt „ők intézik?”, a következőt válaszolta: „Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes és »ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken«”. Mindezek miatt fordult Tényi István a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) hűtlen kezelés és hivatali vesztegetés gyanújával.

A teljes cikket a Metropol.hu-n olvashatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

A Tisza Párt alapítója egy elnyomó rendszert szolgált ki és a CÖF-CÖKA ebben az ügyben levelet is írt az összes néppárti képviselőnek, ha lehet tartsák magukat a saját álláspontjukhoz, miszerint az Európai Néppárt nem támogat senkit, ha kiszolgálta a kommunista diktatúrát - derül ki a Vezércikkből.
Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

A politikus azután fakadt ki, hogy házkutatást tartott a Nemzeti-Adó és Vámhivatal Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél. Nem mellesleg a nyomozók nemrégiben a Mediawork szerkesztőségében is jártak, ahol nagy mennyiségű iratot foglaltak le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!