2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

"Kettős mérce": ötödször módosítják az alaptörvényt

Immár ötödször módosítja az Országgyűlés az alaptörvényt, az alkotmányból kikerülnek azok a részek, amelyeket az Európai Unió és az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság kifogásolt. Az ellenzék szerint a szabadságharcot hirdető Orbán-kormány kapitulált Brüsszel előtt. Az igazságügyi államtitkár szerint viszont az unió kettős mércét alkalmazott Magyarországgal szemben.

Üres székek az ellenzéki oldalon. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának első őszi ülésére negyedóránként szállingózott be egy-egy jobbikos vagy MSZP-s képviselő.

A szocialisták szakpolitikusa megérkezése után nem sokkal szót is kért. Bárándy Gergely szerint az alaptörvény ötödik módosítása, amely a negyedik módosítás módosítása, a kormány meghátrálását jelzi az Európai Unió előtt. Az alkotmányból kikerül az a szakasz, amely szerint az állam különadót vethet ki, ha az Alkotmánybíróság vagy az Európai Unió Bírósága előre nem látható fizetési kötelezettséget ró a költségvetésre. Hatályon kívül helyezik azt a részt is, amely az ügyek áthelyezésére jogosította fel az Országos Bírósági Hivatal elnökét. Az előterjesztés indokolásában az igazságügyi miniszter maga ismeri el, hogy a módosításokra az uniós bírálatok miatt volt szükség.

– A magát szabadságharcosnak nevező kormány most koppant megint egy óriási nagyot az uniónál, ezeket a rendelkezéseket nem lehetett a továbbiakban fenntartani, úgyhogy az égegyadta világon semmiféle gesztus nincs a kormány részéről. Meg akar úszni néhány kötelezettségszegési eljárást, ezért vonja vissza ezeket az intézkedéseket – fogalmazott Bárándy Gergely.

A Jobbik szerint az Európai Unióval szemben a kormány csak szavakban folytat szabadságharcot. „Van itt egy fal, aminek ha nekimegyünk, akkor odakoppintanak. Hát ez a baj, hogy ezt hagyjuk, nem pedig egy belső jogalkotási folyamatot követünk végig, figyelembe véve az ellenzék véleményét is” – fogalmazott Gyüre Csaba, az alkotmányügyi bizottság jobbikos alelnöke.

Az igazságügyi államtitkár szerint az Európai Bizottság kettős mércét alkalmazott Magyarországgal szemben. „Azt azért kérem, ne vessék a szemünkre, hogy mindvégig kitartottunk amellett, hogy nem lehet ellentétes az uniós joggal az, ami az egyes tagállamokban bevett gyakorlat. Ezért is tekintjük ürügynek ezeket a kérdéseket” – fogalmazott Répássy Róbert.

Uniós elvárásra rögzíti azt is az alaptörvény ötödik módosítása, hogy kampányidőszakban a közmédia, de a kereskedelmi média is adhat politikai reklámot, de a közzétételért pénzt nem kérhet. A módosítás teremti meg a jogalapot a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására.

A szakbizottság a kormánypárti képviselők szavazataival találta alkalmasnak a parlamenti vitára az alaptörvény ötödik módosítását. Az MSZP nemmel voksolt, a Jobbik tartózkodott a szavazásnál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a pártja jelöltjeinek listáját. A jelöltek közül többen olyan álcivil, Soros-közeli szervezetekben is dolgoznak, ami miatt felvetődik a kérdés, hogy ezek az emberek kinek is az érdekét képviselnék Brüsszelben – írja a Tűzfalcsoport.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!