2021. 10. 19. Kedd Nándor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Kétharmad szükséges Semjén javaslatához

Támogatná a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, hogy az unión kívül élő határon túli magyarok is részt vehessenek a magyaroszági EP-választáson. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az erről szóló javaslatot még pénteken nyújtotta be a parlamentnek. A törvénymódosítás az Unió területén kívül élő határon túli magyarok számára is lehetővé tenné az EP-szavazáson való részvételt.

Jövő tavasszal tartják az EU tagországokban az Európai Parlamenti képviselők választását. Magyarországon várhatóan május 26-án lehet majd szavazni. Hogy kik járulhatnak majd az urnákhoz, azzal kapcsolatban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Ez alapján megteremtenék az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára is a szavazás lehetőségét. Ez főként a vajdasági és kárpátaljai magyaroknak tenné lehetővé a voksolást az EP-választáson. A kárpátaljai magyar kulturális szövetség elnöke támogatná az ötletet.

Nyilván a szavazási jog az egy fontos jog és akinek van állampolgársága az kell, hogy éljen is vele, de itt olyan kérdések merülnek fel azokban az országokban amelyek tagjai az eu-nak, hogy kétszer nyilván nem szavazhat, csak egy alkalommal a saját belső választásain pl Romániában vesz részt az illető, viszont Szerbia és Kárpátalja vonatkozásában. amely nem tagja az eu-nak ez egy lehetséges opció és én ezt támogatom. – mondta korábban a Hír TV-nek Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A külhoni magyarok szavazati joga ellen többször felszólaló DK közleményben utasította vissza a tervezetet. A szocialista párt is aggályosnak tartja az ötletet. Kunhalmi Ágnes szerint a kormánypártok az unió szétverésére használnák a szavazatokat.

Erkölcsileg és morálisan is engedjék meg, hogy aggályaimat fejezzem ki azzal kapcsolatban, hogy Semjén és Orbán azzal házal, hogy magyar állampolgársághoz most már európai uniós szavazati jog is járul és magyar választásokon is szavazhatnak, miközben egyébként ezt az európai unió szétverésére ellen kívánják felhasználni. Tehát ez a kétarcúság minimum morálisan és erkölcsileg is végtelenül megkérdőjelezhető számunkra. – mondta KUnhalmi Ágnes

A mi hazánk mozgalom alelnöke szerint is módosítani kellene a választójogi törvényt, de nem a Fidesznek kedvező módon.

Elfogadhatatlan, hogy a levélben való szavazást nem engedélyezték a nyugatra emigrált gazdasági migránsainknak, úgyhogy indokolt volna egy széleskörű társadalmi konszenzuson alapuló választási eljárás kidolgozása, de az semmiképp sem az aktuális hatalmi érdekek mentén kell hogy megfogalmazódjon, hanem egy minél szélesebb körű társadalmi konszenzussal. – mondta Novák Előd, a mozgalom alelnöke. 

A Semjén Zsolt által kezdeményezett törvénymódosításhoz a parlamenti képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Világszínvonalú sebészeti eszközök Magyarországon

Világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháznak. 2021. október 19.

Tovább folytatódik a belháború a Pécsi Közgyűlésben

A balliberális többség gyakorlatilag kivégezte a Momentum frakcióját azzal, hogy elvette a párt bizottsági helyeit. 2021. október 19.

Megszavazták Szabó Tímea büntetését

A szavazás után a képviselő felállt a helyén, egy fehér pólót viselt, amelynek ugyanaz volt a mintája, mint amilyen molinó miatt megbüntették. 2021. október 19.

Legfrisebb híreink

Ki lesz Gyurcsány?

Arra viszont fény derült, hogy ki fogja alakítani a 2006-ban még csak a szárnyait bontogató Karácsony Gergelyt, Gál J. Zoltánt, Szilvásy Györgyöt vagy Hahn Endrét, a Medián közvélemény-kutató vezetőjét.

Öten meghaltak egy balesetben

A tragédia az M1-esen, az autópálya Győr felé vezető oldalán történt Bábolnánál. A részletekről Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője számoltbe.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!