2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Későn kaptak észbe az autósok, több napos lehet a várakozás

Akár több napig is várnia kell annak, aki mostanában szeretné lecseréltetni nyári gumiját az autóján. Az enyhe november miatt később kaptak észbe az autósok, az első hideg napok beköszöntével azonban megindult a roham a szervizekben. A műhelyek nemcsak lassabban, de drágábban is vállalják a cserét.

  • Későn kaptak észbe az autósok, több napos lehet a várakozás

Idén szokatlanul későn kezdődött a roham, a legtöbben a jó idő miatt halogatták a gumicserét.

„Az időjárás nyári volt, hát akkor mi a fenének? Most kezdődik a tél, mindig akkor függ, hogy mikor” – mondta Nagy Istvánné.

Átlagosan körülbelül húsz perc egy csere, a sor végén állóknak így akár órákat is várniuk kell, míg bejutnak a műhelybe. Van, akinek már csak a jövő hétre tudnak időpontot adni a szervizekben.

„Az enyhe novembernek köszönhetően nem foglalkoztak azzal, hogy időben lecseréltessék a nyári abroncsokat télire, most mindenki egyszerre szeretné ezt, úgyhogy hosszú várólistáink vannak a gumicserére” – mondta Gyöngyösi Zsolt, a Gyöngyösi Gumi Kft. ügyvezetője.

A téli gumi 7 fok alatt már nagyobb biztonságot nyújt, mint a nyári, ezért rengeteg baleset megelőzhető a gumicserével. A hideg aszfalton a téli gumik jobb tapadást nyújtanak, jobban vezetik a vizet, kevésbé keményednek fel, és rövidebb velük a fékút. A szakember szerint azonban nem mindegy, milyen abroncsot teszünk fel az autóra.

„Új téli gumit javaslok mindenkinek, viszont hogyha használt gumit vásárol, vagy van még otthon meglévő, ugye a törvény azt szabályozza, hogy minimum 6 mm kell, hogy legyen a profilmélység, ez téli gumiknál nincs leírva, de ajánlott a 3-4 mm-es futófelületre odafigyelni. Annál lejjebb már nem képes megfelelően tapadni a hóban, az esőben. Ugye egy kisebb nyári guminál egy alacsonyabb bordamélység ott még a vizet el tudja vezetni, viszont ezek már a 3-4 mm-es futófelülettel nem úgy birkóznak meg a havas úton, jeges úton, mint ahogy azt kellene” – magyarázta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola irodavezetője.

A gumicserére a több idő mellett több pénzt is kell szánni. Idén ugyanis a tavalyihoz képest emelkedtek az árak. A munkáért átlagosan 6 és 16 ezer forint közötti összeget kérnek el a szervizekben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemre és korra való tekintet nélkül  gyűjtötték össze a zsidókat + videó

Nemre és korra való tekintet nélkül gyűjtötték össze a zsidókat + videó

1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Ma, arra a több százezer zsidó honfitársunkra emlékezünk, akiket kiszakítottak közülünk. A a magyarországi holokauszt emléknapján a Napi aktuális vendége volt Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!