2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Kerületi vizsgálóbizottságot kaphat húsvétra Karácsony Gergely

Jövő héten felállhat az a Fidesz kezdeményezte kerületi bizottság, amely a Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester fémjelezte zuglói parkolási botrányt vizsgálhatja ki. A kormánypárti képviselők által kezdeményezett rendkívüli testületi ülésen meg akarják vitatni a Közbeszerzési Döntőbizottság kerületi parkolási közbeszerzésekkel kapcsolatos határozatában foglaltakat is.

  • Kerületi vizsgálóbizottságot kaphat húsvétra Karácsony Gergely

Várhatóan még húsvét előtt, a jövő héten esedékes rendkívüli önkormányzati képviselő-testületi ülésen megalakulhat a Karácsony Gergely polgármester jegyezte, az MSZP által erőltetett milliárdos veszteséget termelő zuglói parkolási szerződéseket vizsgáló bizottság, amely többfajta szakértőt is meghallgatna a témakörben – értesült a Magyar Nemzet.

A kerület fideszes képviselői a hét elején adták be a kezdeményezést, az ülést két héten belül kell összehívni, az összehívásról pedig a polgármesternek tájékoztatnia kell a képviselőket. A lap úgy tudja, az ülésen tisztázni akarják, hogy mit tartalmaz a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) napokban közzétett határozata, valamint hogy jogszerű keretek között folyik-e a közbeszerzés, hiszen a képviselők nem kaptak írásbeli tájékoztatást a dokumentumról.

A KDB a napokban végzéssel szüntetett meg egy jogorvoslati eljárást, amelyet a XIV. kerület önkormányzatával szemben indított nem sokkal korábban, mivel kiderült, hogy a Karácsony Gergely által vezetett hivatal a botrányos előzmények után január­ban egy újabb, 412 milliós közbeszerzést írt ki, amelyre csak a C-Ware Kft. jelentkezett. A tender ugyanúgy parkolóautomaták beszerzésére, üzembe helyezésére, üzemeltetésére irányult, mint a korábbi alkalommal.

Az önkormányzat belső viszonyait jól ismerő forrás az újságírókat arról is tájékoztatta: bár a kerület jegyzője teljesen jogszerűnek találta a parkolással kapcsolatos tendereket, a KDB a határozatában arra szólította fel az önkormányzatot, hogy pontosítsa a nem megfelelően kiírt közbeszerzést, és bizonyítsa be: csakis a szóban forgó vállalkozótól vásárolható meg a pályázat tárgya.

Karácsonyék igazolhatták, hogy a rendkívül korszerű, de drágán fenntartható – havi 69 ezer forint az üzemben tartásuk – gépek műszaki kiszolgálását továbbra is ugyanazzal a társasággal végeztetnék, amellyel korábban is szerződött a kerület.

Ugyanakkor mégis spórolhat Zugló, a közlekedési táblák kirakását és a parkolóhelyek felfestését – mivel azt nemcsak a gépeket szállító cég képes elvégezni – kivehetik a közbeszerzésből.

Mint azt a Magyar Nemzet Várnai László, a Civil­Zugló Egyesület önkormányzati képviselőjének blogbejegyzése alapján már megírta: míg az órák ürítése, karbantartása havi húszmilliós tétel, addig a parkolóőrök alkalmazása ötvenmilliót visz el a havi mintegy százmillió forintos parkolási bevételből.

Bár a napirendi pontokat a polgármester határozza meg, a rendkívüli ülésen foglalkozni kell azzal a folyamatos problémával, hogy a kerület óvodai és bölcsődei dolgozóinak béren kívüli juttatásai jelentősen elmaradnak a főváros más részein nyújtottaktól, így a pedagógusok a körülmények miatt inkább a szomszédos városrészekben keresnek munkát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!