2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Kemény ütés: több mint 120-an lettek rosszul az energiaitaltól

Több mint 120 fiatal lett rosszul két hónap alatt az energiaitaloktól. Koffein-túladagolás miatt egy nyolcéves gyerek is kórházba került. Az energiaital-fogyasztás az úgynevezett népegészségügyi termékdíj bevezetése után nem csökkent a boltokban, csak az változott, hogy most már az olcsóbb terméket veszik meg a vásárlók.

Elsöprő pörgést és kemény ütést ígérnek fogyasztóiknak az energiaitalok. Az extra magas koffeintartalmú üdítőktől az elmúlt két hónapban több mint 120 fiatal lett rosszul: többségük 13-14 éves fiatal. Szabó Enikő, az ÁNTSZ helyettes országos tisztifőorvosa a Hír TV-nek elmondta: ezekben az esetekben szívfájdalom, mellkasi fájdalom, szapora pulzus volt a jellemző, valamint előfordult hányás, hányinger, de voltak olyanok is, akik elájultak.

Az ÁNTSZ szerint a fiatalok sokszor túlzásba viszik az energiaital-fogyasztást: volt, aki egyszerre másfél litert is megivott. A fiatal felnőttek gyakran alkohollal együtt fogyasztják az energiaitalt, és itt hatványozódik a koffein hatása – mondta Szabó Enikő, hozzátéve: ennek következtében a vércukor leesésével a szív - és érrendszerre hatva halálhoz is vezethet.

Ennek ellenére ezek az italok egyre népszerűbbek. A nagyobb üzletekből hetente több ezer dobozzal fogy. Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője arról tájékoztatott: nagyobb szupermarketjeikben háromezer darabot adnak el egy hét alatt az energiaitalokból, a fiatalok körében nagyon népszerű ez a termékcsoport. „Azt vettük észre, hogy a népegészségügyi termékadó bevezetése óta jelentősen nem csökkent az értékesítés teljesítménye, csupán az akciós, olcsóbb termékeket keresik az energiaitalok közül” – fűzte hozzá.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal olyan programot akar kidolgozni, amellyel csökkenthető a fiatalok körében az energiaital-fogyasztás és az ezzel járó rosszullétek száma is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!