2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 11:00

Belföld

Kásler: Nemzetünk ismételt felemelkedését várjuk a Nemzeti Alaptantervtől

A kereszténység emelte Magyarországot olyan szakrális magasságokba, amely lehetővé tette, hogy a magyar nemzet 1000 évig fennmaradjon – mondta Kásler Miklós az esztergomi Nemzeti Tanévnyitón. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola tanévnyitóján részt vett Erdő Péter bíboros, Budapest-esztergomi érsek is, aki azt mondta, hogy a világi és az egyházi iskolák egymást egészítik ki a magyar oktatásban.

  • Kásler: Nemzetünk ismételt felemelkedését várjuk a Nemzeti Alaptantervtől

Öt év után rendezték ismét egyházi fenntartású intézményben a Nemzeti Tanévnyitót. Esztergomban az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola adott otthont a rendezvénynek és az emberi erőforrások minisztere beszédében is többször utalt a keresztény értékekre, amelyek nélkül szerinte nem maradt volna fenn 1000 évig a magyar nemzet.

„Tudnotok kell, hogy a kereszténységen emelkedett szakrális magasságokba ősi kultúránk. Belőlük alakult ki életszemléletünk, küldetéstudatunk, jogrendünk, életformánk. Ma is magyarként élhetünk, miközben államok alakultak ki és szűntek meg körülöttünk” – fogalmazott Kásler Miklós.

A miniszter a diákoknak azt üzente: legyenek nyitottak a magyar és az egyetemes kultúra értékeire, a pedagógusoktól pedig azt kérte, hogy hivatással tanítsanak és neveljenek.

„Az önök igazi elismerése tanítványaik tisztelete és szeretete. Az igazi öröm tanítványaik kiteljesedő értelme, igazi eredménye tanítványaik emberhez méltó élete, nemzetünk ismételt felemelkedése – ezt várjuk a Nemzeti Alaptantervtől” – tette hozzá.

A miniszter megjegyezte azt is, hogy a kormány idén 190 milliárd forinttal többet fordít az oktatás tárgyi feltételeinek javítására. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek az egyházi iskolák fontosságát húzta alá.

„Az utóbbi évek során kiderült az is, hogy a világi és az egyházi iskolák nem ellenfelei, de még csak nem is versenytársai egymásnak, hanem kiegészítik egymást. Az a hivatásuk, hogy együttműködjenek a fiatalok érdekében” – fogalmazott.

A bíboros emlékeztetett az iskola történetére is: annak fenntartója a Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek rendje. Az intézményt 1930-ban adták át, ám 1948-ban államosították és a rendnek el kellett hagynia a iskolát. A rendszerváltás után a rend újraszerveződött, és visszatért Esztergomba. Jelenleg több mint 1100 gyerek tanul az iskolában az óvodától az érettségiig

.Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott , az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban folyó oktató-nevelő munka elismerése, hogy az intézmény helyet adhatott a IX. Nemzeti Tanévnyitónak.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola fenntartója a Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek rendje.

Jelenleg 1150 gyerek nevelkedik, tanul az intézményben az óvodától az érettségiig, csaknem száz pedagógus segítségével.

A rend – amelynek fő tevékenységi területe a betegápolás, a szegénygondozás és a tanítás – az 1920-as években vásárolta meg az iskola telkét, az intézményt pedig 1930-ban adták át.

Az 1948-as államosításkor a nővéreknek el kellett hagyniuk az iskolát és a zárdát. A rendszerváltás után a rend újraszerveződött, és visszatért Esztergomba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!