2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Belföld

Kásler: Fontos a fegyelem, a járványügyi előírások betartása

Gyarapítani kell az ismereteket, de be kell tartani a járványügyi előírásokat is – ezt üzente az Emberi Erőforrások Minisztere a mai iskolakezdés kapcsán. Kásler Miklós kijelentette, ebben a tanévben a koronavírus miatt kettős terhelés éri a tanárokat és a diákokat. A magyar emberek, a magyar családok és a tanulók képesek betartani az előírásokat. Ha ez így lesz, szép lesz az évzáró is – tette hozzá a tárcavezető. Novák Katalin pedig arról beszélt a Bács-Kiskun megyei Ágasegyházán tartott tanévnyitón, hogy a kormány mindent megtesz, hogy biztonságosan induljon a tanév.

  • Kásler: Fontos a fegyelem, a járványügyi előírások betartása

Novák: A kormány mindent megtesz, hogy biztonságosan induljon a tanév

A kormány a lehető legtöbbet megteszi annak érdekében, hogy ez a tanév is úgy induljon - még ha szokatlan körülmények között is -, ahogy az eddigiek: fizikai és anyagi értelemben egyaránt biztonságban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a Bács-Kiskun megyei Ágasegyházán. 

 Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Novák Katalin a község sportcsarnokában tartott tanévnyitón azt mondta: a kormány minden évben igyekszik könnyíteni a tanévkezdés nehézségeit, ezért a nyári szünetben 800 településen összesen 80 ezer gyerek vehetett részt napközis Erzsébet-táborban, a szeptemberben esedékes családi pótlékot pedig már megkapták a családok.

Ingyenesen biztosítják a négyezer általános iskola minden évfolyamán az összesen 13,5 millió tankönyvet. Az egymillió bölcsődés, óvodás és iskolás gyermek mintegy háromötöde térítésmentesen vagy kedvezményesen étkezhet. Megvalósult a pedagógusoknak ígért béremelés is - sorolta az államtitkár.

Novák Katalin szerint, "az idei tanév rendkívüli szabályok szerint indul el, de a kormány azt szeretné, ha a gyermekek a digitális oktatásól visszaállhatnának a hagyományos, tantermi oktatásra, hiszen közösségre van szükségük".

Elmondta, hogy Ágasegyházához személyes kötődés fűzi, hiszen nagyapja, Mohácsy Ferenc harminc évig volt az iskola igazgatója, nagymamája pedig tanítóként és gyógypedagógusként dolgozott az intézmény falai között. Nagyszülei "olyan közösséget hoztak létre, amelynek hatása még most is érződik": a fiatalok zenélnek, sportolnak, kulturális rendezvényeken vesznek részt, és ezt a hagyományt Mohácsy Ferenc indította el 1954-ben. Nagyapja nevét viseli a faluház és sportcsarnok mellett egy alapítvány is, családja pedig ösztöndíjat alapított a tiszteletére, tehetséges ágasegyházi diákok támogatására - tette hozzá.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt a diákoknak, hogy elsősorban a barátok miatt érdemes iskolába járni, de érdemes azokért az ismeretekért is, amelyeket sehol máshol nem sajátíthatnak el. A pedagógusokat pedig arra kérte, hogy fedezzék fel a gyermekekben szunnyadó tehetséget.

Lezsák Sándor, a térség parlamenti képviselője, az Országgyűlés fideszes alelnöke elmondta: a Magyar falu program, amelynek kiemelt célja az ötezer lélekszámúnál kisebb települések hátrányainak mérséklése, a népességcsökkenés megállítása és az életminőség javítása új lehetőséget nyitott Ágesegyházának is. A programban eddig 38 felhívás jelent meg, 5500 nyertes pályázat született, amelyek révén mintegy 60 milliárd forint jutott el a kistelepülésekre - összegezte a politikus.

Füredi János Ágasegyháza független polgármestere elmondta: iskolájuk tanévnyitója egyben a Magyar falu programban elnyert eszközök átadásának ünnepsége is. Emlékeztetett: a település 10-10 millió forint értékben egy tanyabusszal és egy traktorral gyarapodott, és szintén 10 millió forintból újíthatják fel a sportcsarnok kiszolgáló helyiségeit. A külterületi út több mint ezer méteres szakaszának javítására 15 millió forintot fordíthattak, de nyertek 5 millió forint értékben orvosi műszereket, illetve bútorokat is, és pályáztak az óvoda tetőszerkezetének felújítására is - közölte.

Maruzsa Zoltán: Úgy gondolom, hogy felkészültünk

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!