2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Belföld

Kásler: A kormány nem szabja meg a kultúra irányait

A kormánynak nem feladata, hogy megszabja a magyar kultúra irányait – jelentette ki az emberi erőforrás miniszter a Magyar Művészeti Akadémia Irodaházának átadóünnepségén. Kásler Miklós a magyar művészet nemzetmegtartó erejét hangsúlyozta, valamint azt, hogy hiába próbálta a magyar kultúrát számos ideológia letarolni, mindig megtartotta sokszínűségét.

  • Kásler: A kormány nem szabja meg a kultúra irányait

Új irodaházba költözött a Magyar Művészeti Akadémia. A szervezet egy Andrássy úti épületegyüttest vásárolt meg és újított fel. A tervezési és kivitelezési költségek elérték a nettó 4 milliárd forintot. Az átadó ünnepségen az emberi erőforrások minisztere messziről indította beszédét, nemcsak a magyar , de az európai kultúráról is egyfajta áttekintést adott.

Az elindult erjedés az úgynevezett felvilágosodásban illetve annak ideológiájában folytatódott, és a szabadság, egyenlőség, testvériség nevében szellemileg megalapozta az európai történelem talán legbrutálisabb diktatúráját. ebből a gondolatkörből születtek az izmusok, azok államformái és emberiségellenes bűntettei – mondta Kásler Miklós, ugyanakkor hangsúlyozta, a kormánynak nem feladata, hogy megszabja a magyar kultúra irányait.

A nép akaratából megválasztott kormánynak nem feladata, hogy megszabja a kultúra irányait, nem is teszi. De alkotmányos kötelessége hogy szuverén módon védje értékeinket, mindenkinek biztosítsa az esélyeket saját véleménye, kultúrája megalkotását és gyarapítását. Főleg akkor, ha ez értékes.

A művészeti akadémia elnöke a Hír TV-nek arról beszélt, hogy szükség van a kritikára és a vitára a kultúra területén is.

Mindenkinek a véleményére nagyon kíváncsi vagyok, főleg azoknak a véleményére, akiket személyesen ismerek, és bátorítok mindenkit, hogy mondja el a véleményét. Hiszek a vitában, hiszek a diskurzusban, hiszek az érvek felsorakoztatásában, amelyek megfelelő tudásanyagon alapulnak. S azoknak a reményeim szerint rendezett összeérésen fakadó tanulságok megfogalmazásán. Mindenkit bátorítok a kritikára, és a vitára, mert ez a lényege a szellemi életnek – mondta el Vashegyi György.

A Magyar Művészeti Akadémia nem teljesen költözik át az új épületbe, csak a titkárság kap itt helyet, ezzel párhuzamosan megtartják a Vigadó épületét is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!