2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Karácsony Gergely önálló budapesti alkotmányt szeretne

Hír TV

2019. augusztus 21., szerda 17:10

Válaszok helyett inkább elbiciklizett Karácsony Gergely. A baloldal közös főpolgármester-jelöltje bejelentette, hogy önálló budapesti alkotmányt szeretne, de ennek részleteiről még politikai szövetségesének sem mondott semmit. A kormány szerint a zuglói polgármester ötlete egy nehezen komolyan vehető javaslat.

Ma Magyarországnak nincs alkotmánya. - Ezzel a kijelentéssel kezdte augusztus 20.-i ünnepi Facebook bejegyzését a baloldal közös főpolgármester-jelöltje. Karácsony Gergely szerint a Fidesz alaptörvénye csak a hatalom aktuális érdekeinek fügefalevele. Zugló első embere bejelentette: saját Budapesti Alkotmányt szeretne.

Karácsony Gergely válaszadás helyett inkább eltekert stábunk elől. A polgármester végül csak elmondta mire is gondolt, bár részleteket nem árult el.

Szeretném, hogyha azok az értékek, amik mentén, amin Budapestet vezetni szeretnénk a 23 polgármesterrel közösen egy dokumentumban vállalnánk, hogy mik azok az értékek, ami szerintünk Budapest jövőbeni politikáját meghatározzák. Erről szólna ez az alkotmány. Köszönöm szépen. - mondta Karácsony Gergely, baloldali főpolgármester-jelölt.

A szocialisták szerint Karácsony Gergely öltele jó. Sőt az MSZP-ben már kis köztársaságokról beszélnek.

Hogyha egy ilyen lokális kis köztársaságok lehet létrehozni az országban márpedig ezek létre fognak jönni októberben Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben, Tatabányán, Pécsen, Szombathelyen sorolhatnám, ahol az ellenzék majd jó eséllyel nyerni fog, és Budapest kerületei közül ahogy én számolom 15-16 kerületet meg lehet nyerni, akkor ott legyenek ilyen kis alkotmányok. legyenek kis köztársaságok. - jegyezte meg Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az LMP nem tud Karácsony ötletéről, így arról a támogatás előtt még vitáznának.

Az én tudomásom szerint erről egyeztetések nem voltak, de mondom amint megismerjük a részleteket természetesen kezdeményezni fogjuk a különböző szakmai vitákat. - mondta Pitz Dániel, az LMP elnökségi tagja.

Ez egy nehezen komolyan vehető javaslat. Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint Karácsony Gergely újabb ötletbörzét tart.

Egyik héten ezt találja ki, másik héten azt találja ki valószínűleg nyilvánosságot szeretne. Ez az alkalmatlanságának egy újabb bizonyítéka. De nem csak ez a bizonyítéka az alkalmatlanságnak, de például az, hogy Zugló költségvetése romokban és azt a negatív értelemben vett bravúrt tudta bemutatni Karácsony Gergely, hogy egy egyébként drága parkolási rendszert veszteségesen üzemeltet. Hogyan is tudna ő hatékonyan üzemeltetni egy fővárost, hogyha egy kerületet sem tud elvezetni. - tette hozzá Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba hangsúlyozta: mivel Karácsony saját kerületével sem boldogul, így főpolgármesternek is alkalmatlan lenne.

Hír TV