2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Kudarcba fulladt a baloldali ellenzéki előválasztás

A névjegyzékbe vett fővárosi szavazók mindössze 2,5 százaléka vett csak részt a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztáson. A leadott 35 ezer szavazat 80 százalékát Zugló polgármestere kapta. A győztes – a tervek szerint – nyáron mérkőzik majd meg Puzsér Róberttel, akit az LMP támogat. A nyertes indul majd ősszel Tarlós István kihívójaként.

  • Kudarcba fulladt a baloldali ellenzéki előválasztás

Január 7-én indították el a baloldali ellenzéki pártok az előválasztást, első körben a szocialista Horváth Csaba és Zugló polgármestere, Karácsony Gergely indult a főpolgármester-jelölti szavazatokért. A baloldali ellenzéki pártok így szeretnék kideríteni, hogy az őszi önkormányzati választáson ki lehet Tarlós Istvánnak a legesélyesebb kihívója. Szavazni január 28-a és február 3-a között lehetett.

Az összes érvényes 34 ezer szavazat csaknem nyolcvan százalékát, 27,5 ezer voksot Zugló polgármesterre kapta, míg Horváth Csabára 6,5 ezren voksoltak. A fővárosi 1,4 millió választópolgár kevesebb mint 2,5 százaléka vett részt a voksoláson. Horváth Csaba ezt a választási részvételt úgy értelmezte, hogy a budapestiek saját kezükbe akarják venni a sorsuk irányítását, Karácsony Gergelyt pedig mindenben segíti, tette hozzá.

„Mindketten Budapest felszabadítását tűztük ki célul, éppen ezért is állok a mai naptól Karácsony Gergely mögé, hogy minden erőmmel és tudásommal segítsem sikerre közös ügyünket, a szabad Budapest megteremtését, amelyben minden budapesti polgár, hovatartozásától függetlenül, otthonosan, biztonságban, kényelemben jól érezheti magát” – fogalmazott a szocialista politikus.

Karácsony Gergely szerint az előválasztás eredménye azt jelenti, hogy a budapestiek nem pártokban gondolkodnak, hanem közös célokban. „Nem az ellenzék programját ajánljuk, hanem a budapestiek jelöltjét keressük, és a budapestiek érdekének megfelelően alakítjuk ki a programunkat. Éppen ezért az a munka, az a folyamat, hogy a budapesti polgárok bevonásával építjük közösen a politikánkat, ez folytatódni fog. Folytatódni fog a kampányban, megyünk tovább egészen addig, amíg nem érjük el azt, hogy egy az egyben indulhat a teljes ellenzék a Fidesz jelöltjével szemben” – emelte ki Karácsony Gergely. 

Korábban már Puzsér Róbert is bejelentkezett a főpolgármesteri székért, őt támogatja az LMP is. A Liberálisok pedig már hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy saját jelöltet indítanak ősszel.

Fidesz: Kudarc

A Fidesz–KDNP szerint hatalmas kudarccal ért fel a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás – közölte Borbély Lénárd, Csepel polgármestere (Fidesz-KDNP) az eredményre reagálva vasárnap az MTI-vel. A kormánypárti politikus rámutatott: a korábbi választásokon is lehetett látni, hogy nincs hiteles arca az ellenzéknek, akit el tudnának indítani főpolgármester-jelöltnek. Most lezárult a szokásos „casting” – fűzte hozzá.

Úgy értékelt, az ellenzéki oldalon lezajlott előválasztás totális érdektelenségbe fulladt. Alig több mint 34 ezer ember, vagyis a budapestiek mintegy 2 százaléka vett részt a szavazáson. Ez azt jelzi, hogy még a saját szavazóikat sem tudták mozgósítani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!