2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 21:00

Belföld

Karácsony a kormánnyal kötözködött, de Kínát haragította magára

Kína-ellenesnek nevezte a budapesti főpolgármestert a pekingi állami média egyik portálja egy vezércikkben. A külügyi szóvivő pedig úgy fogalmazott, egyes politikusok kifejezetten akadályozni próbálják a Kína és Magyarország közötti kapcsolat további épülését.

Nem maradt válasz nélkül Karácsony Gergely június 2-i happeningje. A főpolgármester a Fudan egyetem létrejötte ellen tiltakozva bejelentette, hogy a IX. kerületnek azon városrészében, ahová az egyetem tervei készültek, hamarosan lesz Dalai láma utca, Szabad Hongkong út és Ujgur mártírok útja is. Mindezt a BBC-nek nyilatkozta a főváros vezetője.

A brit orgánum közlésére reagálva jelent meg a kínai közszolgálati médiához tartozó Global Times cikke, amely idézi Vang Ven-pij külügyi szóvivő nyilatkozatát, aki elmondta „hogy egyes magyar politikusok Kínával kapcsolatos ügyek felfújásával próbálják akadályozni a két ország együttműködését”. A cikkben megszólaló Liu Cuo-kuj, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia európai tanulmányokkal foglalkozó kutatója szerint Karácsony a sajtó és a nyilvánosság figyelmét igyekszik magára irányítani, ám lépése nem fog változtatni azon a baráti hozzáálláson, amelyet a magyarországi fővonal képvisel Kínával szemben. Liu mindazonáltal veszélyes provokációnak nevezte Kína kulcsfontosságú érdekeinek megsértését.

A Global Times vezércikkében kiemelte: Magyarország egyike azoknak a közép- és kelet-európai országoknak, amelyek az utóbbi időben a legaktívabban fejlesztették kapcsolataikat Kínával.

Az írás szerint tavaly Kínából származott a legtöbb Magyarországra irányuló külföldi befektetés, míg az év első negyedévében a két ország közötti kereskedelem 64,7 százalékkal bővült éves összevetésben. A szerző aláhúzta: Magyarország különösen az Európai Unión belül tett egyértelmű gesztusokat Kína mellett, például amikor ellenezte, hogy az EU szankciókat vessen ki kínai tisztségviselőkre a hszincsiangi emberi jogi kérdések kapcsán. A vezércikk rámutat: Magyarország az uniós tagállamok közül elsőként kezdte alkalmazni a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagát.

Az írás szerzője úgy értékelte, hogy a baráti viszony ellenére Kínának fel kell készülnie arra, hogy a jövőben is előfordulhatnak időről időre Magyarországon ellenséges gesztusok. Ezekért részben az amerikai befolyást tette felelőssé, ráirányítva a figyelmet, hogy az elmúlt években Washington arra hangolta szövetségeseit: Kínával ápolt kapcsolataikban nagyobb hangsúlyt kapjon az ideológiai vetület.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Halálos lakástűz Nagyatád külterületén

A nyolcvan négyzetméteres régi ház teljes terjedelmében égett. 2021. szeptember 23.

Újabb horrorvágóhidat leplezett le a NÉBIH

A helyszínen az ellenőrök gyomorforgató körülményeket tapasztaltak, az udvaron például rovarral szennyezett fagyasztott termékek is voltak. 2021. szeptember 23.

Letették az új mohácsi kikötő alapkövét

Mohácson letették az új országos közforgalmú kikötő alapkövét. A mintegy 7,8 milliárd forintos beruházás 2023. végére készül el. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!