2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Kálmán Olgáék a budapesti vizitdíj mellett állnak

Kálmán Olga, Gyurcsány Ferenc jelöltjének a programját úgy valósítanák meg, hogy bevezetnének egy kifejezetten csak Budapestet és a budapestieket érintő vizitdíjrendszert. A vizitdíjat a 2008-as népszavazáson utasították el nagy arányban a választók.

  • Kálmán Olgáék a budapesti vizitdíj mellett állnak

A Demokratikus Koalíció jelöltjének programjáról eddig túl sokat nem tudni. Az előválasztási vitán is inkább csak ígérgetések, és nem konkrét, számokkal alátámasztott tények hangzottak el. Amint Kálmán Olga rárepült az egészségügy témakörére, egyből darázsfészekbe nyúlt, és egy régi, már leszavazott MSZP-SZDSZ-es ötletet elevenített fel. Konkrétan a vizitdíjat.

A baloldali kötődésű Hírklikk nevű véleményoldal azt írja, hogy Kálmán Olga programját úgy valósítanák meg, hogy bevezetnének egy kifejezetten csak Budapestet és a budapestieket érintő vizitdíjrendszert. Mindezt Soros egyetemének egyik szakértője „kotyogta" el. Mihályi Péter közgazdász, a Soros-féle CEU vendégprofesszora kifejtette, hogy Kálmán Olgának, ha a programját meg akarja valósítani, akkor „plusz forrásokra is szüksége volna" - mindezt a Tűzfalcsoport.blog.hu fedezte fel. 

A sorosista tanár így nyilatkozott Kálmán Olga programjáról:

„Ennek megoldása valóban nem igényel olyan nagy anyagi ráfordításokat, a szükséges plusz pénzt pedig elő lehet teremteni, egy részét állami forrásokból, egy részét pedig magánerőből, mondjuk tartozhat hozzá például egy budapesti vizitdíj".

2007-ben vezették be

Az orvosi látogatásokkor fizetendő vizitdíjat 2007. február 15-én vezették be. A vizitdíj összege alapesetben 300 forint volt. Emelt összegű, vagyis ezerforintos vizitdíjat akkor kell fizetni, ha a beteg nem a háziorvosához megy, ha beutaló nélkül megy szakrendelésre, illetve ha az ügyeleti ellátást valódi ok nélkül veszi igénybe.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy fizessen mindenki, aki orvoshoz fordul, a rászorulók pedig majd visszaigényelhetik a pénzt. A végül bevezetett rendszerben egyes csoportok mentességet kaptak. A vizitdíj bevezetése mellett azzal érvelt az egészségügyi kormányzat, hogy bármilyen kis összegű lakossági önrészfizetés is képes visszaszorítani a hálapénzt. A vizitdíj bevezetése után készült felmérések ezt az elképzelést azonban nem támasztották alá. A vizitdíjhoz fűzött várakozások közül egy teljesült, mégpedig az, hogy csökkent az orvos-beteg találkozások száma.

A népszavazás az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció felbomlását hozta

Az akkori ellenzéki pártok, a Fidesz és a KDNP többek között a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj témájában is országos népszavazást kezdeményeztek. A március 9-i voksolás nem várt magas részvétellel és mindhárom díj esetében az eltörlést támogató igen szavazatok 82 százalék körüli győzelmével zárult. Az eredménynek nagy szerepe volt a kormánykoalíció egy hónappal későbbi felbomlásában.

Origo.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

NBA - 18. alkalommal bajnok a Boston

NBA - 18. alkalommal bajnok a Boston

A Boston Celtics nyerte az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) döntőjét: a Dallas Mavericks elleni, hétfő esti 106-88-as sikerrel 4-1-re győzött a párharcban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

A főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely. Már be is nyújtotta a beadványt, annak ellenére, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság ismét az ő győzelmét állapította meg. Vitézy Dávid úgy reagált: áll az új voksolás elé.
Forró napok elé nézünk

Forró napok elé nézünk

A következő napokban beköszönt a kánikula, egyre perzselőbb lesz a napsütés, ezáltal pedig az UV-sugárzás is egyre extrémebb lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!