2024. 07. 04. Csütörtök Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Csörte 22:50

Belföld

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program + videó

Új otthonfelújítási programot indít a kormány. A projekt az energetikai korszerűsítés jegyében zajlik, amelynek célja, hogy az 1990 előtt épült családi házak és ikerházak a felújítást követően, 30 százalékkal kevesebb energiát használjanak fel.

  • Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program + videó

Hamarosan ez a több mint 30 éves családi ház is megújulhat. Kicserélhetik az ablakot és le is szigetelhetik az épületet.

Júniusban indulhat el a 108 milliárd forint keretösszeggel rendelkező új otthonfelújítási korszerűsítési program - jelentette be Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese.

A kormány új otthonfelújítási programja az 1990 előtt épült családi házak és ikerházak energetikai korszerűsítésére vonatkozik. Az állami támogatást szigetelésre, nyílászárócserére, valamint a fűtés és a használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére használhatják fel az igénylők.

Steiner Attila államtitkár, energiaügyi minisztérium: "Hét millió forint az, ami elszámolható költség a pályázati programban. Ebből 1 millió forint az ami önrész, azt az igénybe vevőnek saját magának kell megfinanszíroznia és a maradék 6 millió forint oszlik meg egy vissza nem térítendő támogatás és egy kamatmentes hitel között. Itt ez az arány, hogy hogy néz ki pontosan, ez attól függ, hogy a pályázó milyen járásban lakik. Minél szegényebb maga a járás, annál nagyobb arányú a vissza nem térítendő támogatásnak az összege."

A fűtési szezonra akár 20-25 ezer lakás is elkészülhet, de természetesen ez függ a felújítás mértékétől is.

Az otthonfelújítási programnak iparfejlesztési célja is van. Élénkíti a magyar piacot és több vállalkozót juttat munkához - erről már Koji László az ÉVOSZ elnöke beszélt Híradónknak.

Koji László elnök, Építészi Vállalkozók Országos Szövetsége: "Az ÉVOSZ számításai szerint körülbelül 30 ezer otthon felújítására elegendő ez a támogatási program, ami nekünk mintegy 200 milliárd forintnyi építés feladatot ad, elsősorban a mikro- és kisvállalkozóknak, hiszen tradicionálisan az ő piacuk a lakásfelújítás. És úgy gondolom, hogy az ehhez szükséges hazai gyártású építőanyagok és kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll."

Koji László hozzátette: a pályázat összeállításához célszerű kivitelezőt igénybe venni, hiszen ők ismeri a különböző építőanyagokat, a technológiákat, valamint össze tudják illeszteni a pályázó és a támogató elgondolását, hogy a program során valóban olyan felújítás történjen meg, ami biztosítja a 30 százalékos energiamegtakarítást és a pályázónak is a legkomfortosabb.

Balogh László vezető gazdasági szakértő, Ingatlan.com: "Az ingatlan értékének az emelkedés már csak hab a tortán."

Az uniós elvárásoknak megfelelően, a támogatott felújítással 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni. Ezzel az ingatlanok jobb energetikai besorolásba kerülhetnek, így azok értéke is változik.

Balogh László vezető gazdasági szakértő, Ingatlan.com: "Tíz év alatt, ha figyelembe vesszük ennek a konstrukciónak a sajátosságait, csak a kamatmentes kölcsönnel 5-6 millió forint támogatást kapnak a felújítást tervező ingatlantulajdonosok. És hogyha figyelembe vesszük azt, hogy legalább 30 százalékos az energiahatékonysági javulása ezeknek az otthonoknak az esetében, akkor a rezsiköltségek további csökkenésével egy évtized alatt összesen akár 10 millió forintot is megtakaríthatnak az otthonfelújítást tervező családok és ingatlantulajdonosok."

A szakértő hangsúlyozta: gyakorlatilag soha ilyen kevés pénzt nem kellett letenni az asztalra ahhoz, hogy komoly energetikai hatékonysági javulást érjenek el az otthonok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Felavatták Gábor Áron megújult síremlékét

Felavatták Gábor Áron megújult síremlékét

Napjainkban, amikor háborúk dúlnak a világban, még inkább fontos emlékeztetni magukat arra: azért vagyunk itt, mert voltak hőseink, a békét és a szabadságunkat is nekik köszönhetjük, ezért mindkettő megőrzése kötelességünk - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára csütörtökön az erdélyi Eresztevényen, Gábor Áron megújult síremlékének avatási ünnepségén.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!