2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program + videó

Új otthonfelújítási programot indít a kormány. A projekt az energetikai korszerűsítés jegyében zajlik, amelynek célja, hogy az 1990 előtt épült családi házak és ikerházak a felújítást követően, 30 százalékkal kevesebb energiát használjanak fel.

  • Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program + videó

Hamarosan ez a több mint 30 éves családi ház is megújulhat. Kicserélhetik az ablakot és le is szigetelhetik az épületet.

Júniusban indulhat el a 108 milliárd forint keretösszeggel rendelkező új otthonfelújítási korszerűsítési program - jelentette be Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese.

A kormány új otthonfelújítási programja az 1990 előtt épült családi házak és ikerházak energetikai korszerűsítésére vonatkozik. Az állami támogatást szigetelésre, nyílászárócserére, valamint a fűtés és a használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére használhatják fel az igénylők.

Steiner Attila államtitkár, energiaügyi minisztérium: "Hét millió forint az, ami elszámolható költség a pályázati programban. Ebből 1 millió forint az ami önrész, azt az igénybe vevőnek saját magának kell megfinanszíroznia és a maradék 6 millió forint oszlik meg egy vissza nem térítendő támogatás és egy kamatmentes hitel között. Itt ez az arány, hogy hogy néz ki pontosan, ez attól függ, hogy a pályázó milyen járásban lakik. Minél szegényebb maga a járás, annál nagyobb arányú a vissza nem térítendő támogatásnak az összege."

A fűtési szezonra akár 20-25 ezer lakás is elkészülhet, de természetesen ez függ a felújítás mértékétől is.

Az otthonfelújítási programnak iparfejlesztési célja is van. Élénkíti a magyar piacot és több vállalkozót juttat munkához - erről már Koji László az ÉVOSZ elnöke beszélt Híradónknak.

Koji László elnök, Építészi Vállalkozók Országos Szövetsége: "Az ÉVOSZ számításai szerint körülbelül 30 ezer otthon felújítására elegendő ez a támogatási program, ami nekünk mintegy 200 milliárd forintnyi építés feladatot ad, elsősorban a mikro- és kisvállalkozóknak, hiszen tradicionálisan az ő piacuk a lakásfelújítás. És úgy gondolom, hogy az ehhez szükséges hazai gyártású építőanyagok és kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll."

Koji László hozzátette: a pályázat összeállításához célszerű kivitelezőt igénybe venni, hiszen ők ismeri a különböző építőanyagokat, a technológiákat, valamint össze tudják illeszteni a pályázó és a támogató elgondolását, hogy a program során valóban olyan felújítás történjen meg, ami biztosítja a 30 százalékos energiamegtakarítást és a pályázónak is a legkomfortosabb.

Balogh László vezető gazdasági szakértő, Ingatlan.com: "Az ingatlan értékének az emelkedés már csak hab a tortán."

Az uniós elvárásoknak megfelelően, a támogatott felújítással 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni. Ezzel az ingatlanok jobb energetikai besorolásba kerülhetnek, így azok értéke is változik.

Balogh László vezető gazdasági szakértő, Ingatlan.com: "Tíz év alatt, ha figyelembe vesszük ennek a konstrukciónak a sajátosságait, csak a kamatmentes kölcsönnel 5-6 millió forint támogatást kapnak a felújítást tervező ingatlantulajdonosok. És hogyha figyelembe vesszük azt, hogy legalább 30 százalékos az energiahatékonysági javulása ezeknek az otthonoknak az esetében, akkor a rezsiköltségek további csökkenésével egy évtized alatt összesen akár 10 millió forintot is megtakaríthatnak az otthonfelújítást tervező családok és ingatlantulajdonosok."

A szakértő hangsúlyozta: gyakorlatilag soha ilyen kevés pénzt nem kellett letenni az asztalra ahhoz, hogy komoly energetikai hatékonysági javulást érjenek el az otthonok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!