2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

Júliustól már használt lakásra is felvehető a kedvezményes CSOK-kölcsön

Hír TV

2019. március 11., hétfő 18:16, frissítve: hétfő 20:06

Júliustól már használt lakásra is felvehető a kedvezményes csok-kölcsön ismertette a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: CSOK és a babaváró támogatás igénylésekor már az Európai Gazdasági Térségen kívüli társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe veszik.

Eredetileg ebben a társasházban 38 lakást alakítottak volna ki, de ebből végül csak 32 fog megvalósulni. Ennek az az oka, hogy megnőtt a kereslet nagyobb ingatlanok után.

„A lakások összeállítása az úgy néz ki, hogy a közel 70%-a 60 nm feletti ingatlan. Ez zömmel kifejezetten a CSOK támogatást igénybe vevő családok számára épült. Mi azt látjuk, hogy a vásárlóink zömmel két gyermekes családok jelentkeznek, akik harmadik gyermeket kívánnak bevállalni”– mondta Balla Róbert, a Foldana cégcsoport ügyvezetője. 

Balla Róbert szerint a családok házválasztásában különösen fontos szerepet játszik a szobák száma és az, hogy legyen a közelben óvoda és iskola. Bár a 13. kerületben egy teljesen új társasház épül, a családok júliustól már használt ingatlanokra is fel tudják venni a CSOK-ot.

„Használt lakás vásárlásához is igénybe lehet venni a kedvezményes, kamattámogatott hitelt. Ráadásul ugyanakkora mértékben, mint az új lakás vásárlásához. Ez tehát annyit jelent, hogy azok a fiatalok, akik kit gyermeket vállalnak, vagy azok a családok, ahol két gyermeket nevelnek használt és új ingatlan vásárláshoz egyaránt felvehetnek egy 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitelt a CSOK mellé”– jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

A három gyerekes családok pedig már 15 millió forint kölcsönt vehetnek fel. Ráadásul mostantól nem csak az európai gazdasági térség, hanem az azon kívül szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe veszik az igényléskor. Az államtitkár hangsúlyozta júliustól már a régi ház alapjára épülő ingatlan esetén is az új lakásokra járó csok összegét lehet felvenni.