2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Jóval korábban kezdődött idén a szüret Tokaj-Hegyalján

Jóval korábban kezdődött idén a szüret Tokaj-Hegyalján. A hagyományos szőlőfajták közül a muskotályt már két hete leszedték, és várhatóan szeptember végére a többivel is végeznek a gazdák. A májusi hőség miatt a szokásosnál egy hónappal korábban érett meg a szőlő, ami nemcsak a szőlészeket, hanem a bortermelőket is kihívás elé állította. A szakemberek szerint az idei évjárat mennyiségileg és minőségileg is kiváló lesz.

  • Jóval korábban kezdődött idén a szüret Tokaj-Hegyalján

Egymás után telnek meg a ládák, a furmintot szüretelik a Tokaj-hegyaljai Bodrogkeresztúron. Ebből a fajtából általában könnyű borokat készítenek. A muskotályt már két hete leszedték - mondja Varkoly Ádám. A fiatal szőlész szerint soha nem volt példa arra, hogy ennyire korán beérjen a szőlő. A gyümölcs érése a májusi hőség miatt az ilyenkor szokásosnál körülbelül egy hónappal előrébb tart.

„Már körülbelül két hete zajlik a szüret Tokaj-Hegyalján. A korai fajtáknak már az utolsó napjaiban járunk. A sárga muskotályt, és a kabar szőlőfajtát már szárazalapként be is gyűjtöttük, és a tegnapi nap folyamán már elkezdtük a száraz furmintoknak is a szüretét. Természetesen nagyon fontos az, hogy a déli fekvésű ültetvényeken akár ilyen 20 mustfokos most már a furmint, más dűlőkben, ahol egy kicsit keleti fekvés vagy egy kicsit nyugati fekvésűek, ott még egy picivel lejjebb, ott ilyen 18 és 19 mustfok között vannak” – mondta.

A borfeldolgozó üzemekben is elkezdték már a munkát. A borászok szerint az idei évjárat mennyiségben és minőségben is kiemelkedő lesz, ahhoz azonban, hogy jó borok szülessenek, a szokásosnál gyorsabban kellett dolgozniuk.

„Ez a rohamos tempó, épp, hogy befejeztük a szőlőnek a munkáit, a forróság, a meleg, a szárazság, nagyon hamar megérlelte a szőlőszemeket, és a szüretnek már a közepén járunk. A pezsgőalapok, száraz bor alapok begyűjtésén már túl vagyunk, félig- meddig. És már a héten nem kizárt, hogy egy-egy melegebb dűlőben, egy-egy táblában akár késői alapanyagot tudunk szüretelni Tokaj-hegyalján. Ez extrém korainak számít. Erre az én munkás életemben még nem volt példa, de hogy az idősebbekkel is beszélgettem, nem találkoztam ennyire különleges évjárattal” – ismertette Bai István, a Hengye borászat főborásza.

A szüret a száraz fajtáknál szeptember végére, az édeseknél október elejére fejeződik be Tokaj-Hegyalján.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!