2021. 09. 27. Hétfő Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Belföld

Jótékonysági karácsonyi vásárt szerveznek a siket gyermekek támogatására

A siket gyermekeket támogatja idei jótékonysági karácsonyi vásárával a Fiatal Családosok Klubja. A Jel Alapítvány szerint fontos, hogy a hallássérült gyerekek, hallókkal egy közösségben szocializálódjanak, ugyanakkor ez az egészséges gyerekek fejlődését is segíti. Kósa Ádám uniós képviselő szerint hiába hivatalos nyelv 9 éve a magyar jelnyelv, az emberek többsége csak akkor találkozik vele, ha valamilyen módon érintetté válik.

Siket és halló gyerekek játékos foglalkozását tartották a Csodavár Fejlesztő központban. A programot két hetente tudták eddig megszervezni a gyerekeknek, most az a cél, hogy gyakoribbá váljanak ezek az alkalmak. A kezdeményezést a Fiatal Családosok Klubja karolta fel, így az idei jótékonysági karácsonyi vásárukkal a siket gyermekeket támogatják.

„December elsején egész nap, reggel 10-tól délután 6 óráig a Millenáris B épületében, amit ismét fölajánlott számunkra a Millenáris. Nagyon nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy minél szebb portékákat - ugye itt első sorban karácsonyi termékekre kell gondolni - a családszervezetek már nyár óta készülnek, készítik a finomabbnál finomabb lekvárokat, befőtteket, kézműves termékeket” – így Király Nóra a FICSAK alapítója.

A fejlesztő közösségi foglalkozások nem csak a siket gyerekek számára fontos élmény, a hallók is megismerkedhetnek a jeleléssel.

„Az a fontos számunkra, hogy a siket és a halló gyerekek együtt, egy integrált inklúzív közegben tudjanak játszani. Erre különféle módszertanok alapján mi létrehoztunk egy egészen sok játékból álló játéktárat, amikben a fő szempont a közös játék, a kommunikáció, az egymáshoz való közeledés. A jelnyelven keresztül, a jelnyelvvel, azt üzenve ezáltal, hogy nincsenek kommunikációs akadályok, csak közeledni kell egymáshoz” – mondta a Jel Alapítvány elnöke, Tempfli Kátya, a Jel Alapítványtól.

2017 óta november kilencedike a magyar jelnyelv napja, ezen a napon lépett életbe ugyanis 2009-ben a magyar jelnyelv törvény, amely többletjogokat biztosít a magyar jelnyelvet használók számára a mindennapokban és a hivatalos ügyintézések során is. Kósa Ádám siket uniós képviselő szerint ugyanakkor a hallók többsége nincs tisztában a jelnyelv létezésével sem.

„A halló családokban születik a siket gyermekek 80 százaléka. A szülők sajnos nem nagyon tudják, hogy a magyar jelnyelv van, hogy lehetne ezt használni, hogy mire való. Ez egyszerű, ezeknek a gyerekeknek az anyanyelve a magyar jelnyelv, annak ellenére, hogy a szülők a magyar nyelvet beszélik, ezért fontos a jel alapítványnak a küldetése, melyben a siket és nagyothalló és halló gyermekek együtt a magyar jelnyelven keresztül közös játékélményekhez jutnak” – mondta a SINOSZ elnöke, Kósa Ádám EP-képviselő.

A december elsejei jótékonysági vásár fővédnöke Áder János felesége Herczeg Anita.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Elhunyt 20 beteg, 1183 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon

A beoltottak száma 5 879 178, közülük 5 630 587 fő már a második oltását is megkapta, 714 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 2021. szeptember 27.

Hónapokig őrizte a mindenkit érintő titkot Gyurcsány Ferenc

Visszatekintő: fokozott titoktartás volt érvényben a 2006-os megszorító csomagról 2021. szeptember 27.

Durva napokon vannak túl a határainkat védők

Több mint 1300 határsértő ellen kellett intézkedni a hétvégén. 2021. szeptember 27.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!