2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Jónak ígérkezik idén a szójatermés

Jónak ígérkezik idén a szójatermés. A fehérjenövény vetésterületének nagy része Baranyában van, itt a gazdák az országos átlaghoz képest egy-másfél tonnával többet tudnak betakarítani.

  • Jónak ígérkezik idén a szójatermés

A szóján jól nyomon lehet követni, hogy melyik növekedési fázisában milyen volt időjárás. Amikor kevés eső esik, elszárad a termés, de a fejlődése nem áll meg Magyarországon mintegy 60 ezer hektáron termelnek szóját, a területek harmada Baranyában van. Az évi 180-200 ezer tonna körüli mennyiség így is kevés, behozatalra szorulunk

 „Önmagunkat sem tudjuk ellátni szójával. Magyarország nem tudja magát ellátni GMO-mentes szójával, sokkal inkább külföldről hozzuk be, ezért Magyarországon 100 ezer hektár fölé kellene tornászni a szója termésterületét, hogy az ország el tudja látni önmagát, legalábbis közel el tudja látni önmagát” – értékelt egy termelő, Bárány Dániel.

Idén az átlagot meghaladó termés, hektáronként 3 és fél 4 tonna várható. Érése előrébb tart a megszokottnál betakarításuk augusztus végén kezdődhet.

 „A szója ökológiai igényét tekintve a kukoricához hasonló körülményeket kíván és jó kukoricatermést várnak, így szójából is talán az átlagot meghaladó termést várhatunk. Baranyában pedig elsősorban annak köszönhető, amint említettem, volt, hogy hagyományai vannak a szója termesztésnek, és itt a gazdák régóta termelnek szóját, és meg merném kockáztatni, kicsit jobban értenek hozzá, mint az átlag magyar szója termesztő” – fogalmazott a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület egyik tagja, Balikó Sándor.

A szójababnak magas a fehérje tartalma, nagy részét takarmányként hasznosítják, de az élelmiszeripar is dolgoz fel belőle

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Újabb magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Menj a magyar parlamentbe, ott beszélj ilyeneket! Túl sok jogot kaptál itt eddig is! Menj Magyarországra! – ordította teli torokból a hisztérikus kirohanásairól ismert Diana Sosoaca az RMDSZ képviselőjének.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tizenkilenc éve árulta el Gyurcsány a magyarokat

Tizenkilenc éve árulta el Gyurcsány a magyarokat

Tizenkilenc évvel ezelőtt a Gyurcsány-féle baloldal aljas módon elárulta a határon túli magyarokat, amikor a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson a külhoni magyarság ellen kampányolt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!