2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Jogsértő módon kötne szerződést a DK-s alpolgármester

2020. június 28., vasárnap 11:09

Józsefváros után Újbuda baloldali vezetése is fel akarja bontani a közétkeztetésről szóló megállapodását. A városrészben ugyanaz a cég biztosítja a szolgáltatást, amelyik Pikó András kerületében is tevékenykedett. László Imre polgármester szerint a vállalat nem megfelelő minőségű és mennyiségű ételt szállít, Újbuda DK-s alpolgármestere közben pedig állítólag már meg is állapodott az új szolgáltatóval. Amennyiben szerződést bont az önkormányzat, komoly kártérítési per elé kell, hogy nézzen, és több ezer ember étkeztetését sodorja veszélybe.

Nagyrészt a Klassz Menza Kft. újbudai főzőkonyháján készítik azokat az ételeket, amelyeket a kerületi iskolák, óvodák és szociális intézmények menzáján szolgálnak fel. A cég közel 150 millió forintért szerelte fel megfelelő eszközökkel a konyhát, Újbuda Gyurcsány-párti vezetése most mégis egyoldalúan akar szerződést bontani velük.

A városvezetés arra hivatkozva állna el a kontraktustól, hogy a koronavírus-járvány alatt a cég szerintük nem teljesítette a megállapodásban foglaltakat. A HírTV-nek azonban birtokába került egy levél, amely ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Ebben a cég ügyvezetője azt írja: a Klassz Menza a szolgáltatást a járvány ideje alatt is folyamatosan teljesítette, az önkormányzat pedig megrendelte és ki is fizette azt.

Levelében az ügyvezető súlyos jogi és anyagi szankciókat helyezett kilátásba: ha felmondják a szerződést, a cég közel 8 milliárd forint kártérítést követelne az önkormányzaton.

A kerület Gyurcsány-párti polgármestere szintén levélben reagált az ügyvezető állításaira. László Imre azt írta: a cég nem megfelelő minőségű és mennyiségű ételt szállított.

Az újbudai eset kísértetiesen hasonlít a VIII. kerületi közétkeztetési botrányhoz, ott ugyanis korábban szintén ez a cég szolgáltatott, Pikó András azonban szerződést bontott velük és egy olyan külföldi vállalatot bízott meg, amelyiknek a konyháján a Nébih romlott élelmiszert talált. Az ügyben már vizsgálódik a Közbeszerzési Döntőbíróság és Kormányhivatal is.

Szabó László, a kerület fideszes önkormányzati képviselője Híradónknak elmondta: büntetőjogi kérdések is felmerülhetnek az ügyben. Bakai-Nagy Zita, Újbuda szintén DK-s alpolgármestere ugyanis a képviselő szerint már meg is egyezett a Klassz Menza utódjával, miközben a jelenlegi szerződés még érvényben van és közbeszerzési eljárást sem írtak ki.

Kerestük az Újbudai Önkormányzatot is az ügyben, adásunkig azonban nem kaptunk választ.

HírTV