2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Jó hírnév megsértése és becsületsértés miatt is elmarasztalták Márki-Zayt

Két ügyben, jó hírnév megsértése és becsületsértés miatt is elmarasztalták Márki-Zay Pétert a bíróságon. A hódmezővásárhelyi polgármester ellen a település korábbi aljegyzője és egy helyi vállalkozó indított polgári peres eljárást. A két ügyben Márki-Zay Pétert összesen másfél millió forint sérelemdíj és több mint fél millió forint perköltség megfizetésére kötelezték. A polgármesternek és ügyvédjének 15 napja van fellebbezni a döntések ellen.

  • Jó hírnév megsértése és becsületsértés miatt is elmarasztalták Márki-Zayt

Egész nap Márki-Zay Péter elleni perek foglalták le az egyik első emeleti tárgyalótermet a Szegedi Törvényszéken. A bíró mindkét indoklásában hangsúlyozta: Márki-Zay Péter állításai nem férnek bele a politikai véleménynyilvánítás szabadságába. Az első ítélet szerint a polgármester valótlanul sejtette az ingatlanpanamát akkor, amikor azt állította, hogy az Építészmester Kft. és tulajdonosa becsült fel olyan ingatlanokat, amelyeket maga építtetett és adott el a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak.

„Amikor az ötödik kerületi ingatlanügyekről tesz említést az alperes, onnantól kezdve gyakorlatilag azt lehet érteni, arra utal, azt sejteti, hogy ugyanolyan dolgok történtek a felperesi cég ingatlanvásárlása körül, mint egyébként az ötödik kerületben, amely egyébként a köznyelvben ingatlanpanamaként tudatosult és vetődött fel ennek a minősítése” – mondta Lakatos Péter bíró.

Néhány perccel később a volt hódmezővásárhelyi aljegyző elleni perben is elmarasztalták Márki-Zay Pétert. A polgármester egy márciusi sajtótájékoztatón azt mondta: Végh Ibolya kedvezményes lakásvásárlása az önkormányzattól felveti felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

„Az alperes bizonyos való tényeket elhallgatott, nem mondott el, nevezetesen, hogy ez a kedvezmény egyébként minden bérlőt megilletett, aki lakást vásárolt, önkormányzati rendelet alapján kapta ezt a kedvezményt a felperes, nem pedig bármilyen egyéb hivatali beosztása és kapcsolatrendszere miatt. Így tehát összességében, ezzel a célozgatással, való tények hamis színben feltüntetésével, való tények elhallgatásával megvalósította a becsület- és jó hírnév sértését” – tette hozzá a bíró.

Nem ért egyet a politikai véleménynyilvánítás ilyen módon történő korlátozásával Hódmezővásárhely polgármestere. Márki-Zay Péter csalódott az ítéletek miatt.

„Ez rendkívül komoly teher a családom megélhetése szempontjából. De nemcsak ezért vagyok csalódott a bíróság eredményhirdetése kapcsán, hanem számos, számomra evidens dologról derült ki, hogy az a bíróság értelmezésében nem úgy van. Nyilván most még korai lenne jogi érveket mondani. Én azt fogom kérni az engem képviselő ügyvédtől, hogy ezt nézzék át, és fontoljuk meg, hogy a rendelkezésre álló 15 napos határidőn belül fellebbezést adunk be mindkét esetben” – közölte Hódmezővásárhely polgármestere.

Márki-Zay Pétert arra is kötelezte a bíróság, hogy sajtótájékoztatón közleményben helyesbítse állításait. A hódmezővásárhelyi polgármester ellen egy harmadik eljárásban a hódmezővásárhelyi kórház jó hírnév megsértése miatt perlik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

A Napi aktuálisban Novák Attila történész jelentkezett be élőben Izraelből. A vele való beszélgetésből a következő témák kerültek szóba: megfenyegette Izraelt az iráni elnök, ma volt a háború 200. napja, az amerikai elnökválasztás hatásai az izraeli konfliktusra, műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!