2024. 07. 04. Csütörtök Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Brassai Sámuel, az unitárius polihisztor

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Jó hír a vendéglátósoknak, de még mindig magas a jogdíj

Csaknem 20 százalékkal csökkentené az Artisjus a vendéglátóhelyek által fizetendő szerzői jogdíjak költségét január 1-jétől. A szerzői jogvédő iroda azt várja a döntéstől, hogy növekedni fog azoknak a szórakozóhelyeknek a száma, ahol zenét szolgáltatnak. A vendéglátóhelyek örülnek a csökkentésnek, de továbbra is túl magasnak tartják a forgalmuktól függetlenül is kötelezően fizetendő díjakat.

Egy szegedi rockklubban. hetente többször is rendeznek koncertet, főleg amatőr zenekaroknak adnak fellépési lehetőséget, a szerzői jogdíjakra mégis évente közel 300 ezer forintot fizetnek ki. A 20 százalékos csökkentéssel így mintegy 60 ezer forintot spórolnak majd, amit a klub fejlesztésére fordíthatnak. „Meglepett ez a hír, örültem neki, úgy éreztem, hogy ez egy valódi mankó és segítség lehet ma az élőzenés kluboknak a működtetésében, tekintettel arra, hogy a mai környezet, a mai világ nem igazán kedvez élő zenei produkciók működtetésére, fenntartására” – mondta Vadász János, a szegedi Városi Rock Klub klubvezetője.

A vendéglátóipar mindenhol örömmel fogadta a tervezetet, de így is túl magasnak tartják a jogdíjakat, amelyek veszélyeztetik a szórakozóhelyek fennmaradását. „Elképesztően magasak a díjak, még európai összehasonlításban is. Tehát annyit fizetünk mi kettő hónapra, mint egy német étterem-tulajdonos egész évre, és, ugye, nem kell összehasonlítsam a magyar, illetve a német jövedelmi viszonyokat. A másik nagyon nagy probléma, hogy ez nagyon sok helyet tönkretesz. Tehát Magyarországon nemcsak kis szórakozóhelyek és klubok mentek emiatt tönkre, hanem egy igen jó fesztivál is, mert egyszerűen nem tudta kitermelni az Artisjus-díjat” – mondta Tóth Péter Zoltán, a Grand Cafe programvezetője.


A szerzői jogvédő iroda megérti a vendéglátóhelyek panaszait, ám azt mondják, nekik a zenészek érdekeit kell képviselniük. „A zenészek számára egyre fontosabb bevételi forrás a jogdíj, tehát ennek az értékét nem nagyon szabad úgy csökkenteni, hogy ez az ő megélhetésüket érintse. Másrészt pedig egy egész iparág, mint ebben az esetben a vendéglátás számára egy nagyon komoly teher a jogdíjnak a megfizetése. Természetesen a zene, az egy olyan hozzáadott érték a vendéglátásban, amit a jogdíj valahol tud jelképezni, de nagyon nehéz ezt az egyensúlyt megtalálni” – vélekedett Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

A díjcsökkentésről a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala hozza meg majd a végső döntést. A tervezet jóváhagyása decemberben várható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Juncker betámadta Trumpot

Juncker betámadta Trumpot

Jean-Claude Juncker szerint Trumpnak „hiányos az elméje és hibás a gondolkodása”. Bidenről viszont úgy gondolja, attól még hogy valaki idős, végezhet jó munkát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Önt elítélné a bíróság, ha elrabolná valaki mobiltelefonját?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!