2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

Jézus születését ünnepli a keresztény világ

A karácsony estéjére készülődnek szombaton szerte a világon. December 23-a sokak számára az utolsó ajándékvásárlást jelentette, a mai este azonban már az ünnepről szól. Jézus születését ünnepli a keresztény világ.

Jézus szülővárosából valóságos Disneylandet csinálnak a születés ünnepére. A nagy keresztény ünnepek – legfőképpen a karácsony – nyugati turisták tömegeit vonzzák, a településre látogató gyerekek Mikulásnak beöltözött palesztin színészektől szaloncukrot kapnak ajándékba. Este már a vallásos szertartások helyszíne lesz a Születés Temploma, az éjféli misén hagyományosan Jeruzsálem latin pátriárkája mond majd szentbeszédet.

December 23-a az utolsó ajándékvásárlási láz jegyében telt szerte a világon. New Yorkban tömegek hömpölyögtek az Ötödik sugárúton, a boltokban is nagy volt a sorban állás. „Hogy az utolsó pillanatra hagytuk? Miért ne? Mi szeretünk az utolsó pillanatban vásárolni, szeretjük ennek az izgalmát" – mondta el Diane Mazarakis New Yorki lakos. Akik pedig már mindent elintéztek, nyugodtan korcsolyázhattak a Rockefeller Center toronyházainak lábánál kialakított jégpályán.

A brazíliai Sao Paulo fő bevásárlóutcáján karácsony előtt tízezrek keresték az árleszállításokat. „Tudja, a brazilok az utolsó pillanatig fogják a pénzt. De aztán végül elköltik. Még a válság idején is. Van itt minden, olcsó és drága áru is, lehet válogatni" – számolt be róla egy bolttulajdonos.

A hatóságok előrejelzései szerint a brazilok idén karácsonykor 5 százalékkal többet fognak költeni, mint tavaly ilyenkor. Köszönhetően a nyári adócsökkentésnek, illetve az év végi munkahelyi bónuszoknak.

A karácsony ünnepe hódít sok nem keresztény hagyományú országban is. Kínában a kellékek már megvannak, a vásárlás és ajándékozás nyugati szokása lassan gyökeret ver a kommunizmusból a kapitalizmus felé nyitó államban. A karácsony igazi jelentése, az ünnep tartalma azonban ma is ismeretlen a legtöbb kínai előtt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!