2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Jelentősen javult a Duna vízminősége

Összesen 68 mintát vesznek a Dunából a Nemzetközi Duna Expedícióban részt vevő tudósok. A tudományos munkába osztrák, román és szerb folyami kutatóhajók is bekapcsolódnak, a felmérések során az üledékvizsgálat mellett a halakban felhalmozódott méreganyagokat is mérik. Az idén harmadszor megrendezett programnak köszönhetően a szakemberek megbízható vízminőségi adatokat kapnak a Duna és főbb mellékfolyói állapotáról, és leltár készül a természetes és mesterséges partszakaszokról is.

28 tudós 7 héten át folyamatosan dolgozik az Argus nevű kutatóhajón. szeptember 27-ig összesen 2400 kilométert tesznek meg 10 országon keresztül a Dunán lefelé haladva, egészen a deltatorkolatig.

Csányi Béla biológus, a Nemzetközi Duna Expedíció vezetője mutatta be az egyik pesti kikötőben állomásozó kutatóhajó fedélzetét, amelyen egyszerre két laboratórium is megtalálható. Itt végzik el a vízzel és az élővilággal kapcsolatos mikroszkópos vizsgálatokat.

A nagy teljesítményű centrifuga 4 óra alatt 5 köbméter vizet képes átcentrifugálni. Az ebből keletkező anyagból meg tudják vizsgálni a Duna vízminőségét. „Ezek mind a veszélyes anyagok. A szerves molekulák kimutatására alkalmas, amelyek toxikusak. Nagyon kis mennyiségben vannak jelen a Dunán” – mondta Csányi Béla.

Az első két Duna-expedíció adatai szerint a folyó vízminősége jelentősen javul. Ez a csökkenő mértékű ipari és mezőgazdasági szennyezésnek és az egyre tökéletesedő víztisztítási módszereknek köszönhető.


A vízi élővilágot is vizsgálják. Erre külön kutatócsoportot hoztak létre. „Számos fokozottan védett és védett fajt sikerült kimutatni, illetve a kétezer jelölőfajt például magyar bucót, német bucót, selymes durbincsot, süllőt. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a szabvány szerinti Duna-vizsgálat, nagy folyók vizsgálata eddig kizárólag a part menti sekély vizű területekre korlátozódik. Mi ezzel az elektromos kecével meg tudjuk vizsgálni a mély vízi medreket. Tehát olyan helyeket vizsgálunk, amelyek eddig a Dunán a kutatók számára is teljesen rejtve maradtak” – közölte a Duna-kutató intézet halbiológusa.

Medgyesy Balázs kormánybiztos elmondta: a mostani expedíció kiemelt projektje az unió Duna Régió Stratégiájának. A kutatási eredmények különösen fontosak a térség államainak – így Magyarországnak is. Elsősorban a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek fejlesztésében, valamint az aszály és az árvíz elleni védekezésben.

A kutatás eredménye jövőre várható. Akkorra többek között az is kiderül, hogy mennyiben járult hozzá a folyó vízminőségének javulása a fővárosi szakaszon a csepeli szennyvíztisztító átadása következtében. A telep megépülése előtt a XXI. kerület szennyvize biológiai tisztítás nélkül, közvetlenül a Dunába került, rontva ezzel a folyó vízminőségét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!