2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Jávor szerint a harmadik hely is elég a brüsszeli mandátum meghosszabbításához

Hír TV

2019. március 26., kedd 07:32, frissítve: kedd 08:19

Jávor Benedek szerint elég lesz a harmadik hely az MSZP–Párbeszéd közös EP-listáján ahhoz, hogy újra mandátumot szerezzen. A Párbeszéd politikusa európai parlamenti kampánynyitóján beszélt erről. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint azonban az MSZP–Párbeszéd szövetség csak két képviselőt delegálhat Brüsszelbe.

„Meg tudom erősíteni újfent, nem kívánom átvenni az európai parlamenti mandátumot”. Hiába Tóth Bertalan vezeti az MSZP–Párbeszéd közös EP-listáját, az MSZP elnöke kijelentette nem tervezi, hogy Brüsszelben folytatná. Tóth Bertalant Ujhelyi István, Szanyi Tibor és Jávor Benedek követi. A Párbeszéd politikusa elégedett a lista negyedik helyével.

„Ez az út, aminek eredményeképpen európai parlamenti mandátumhoz juthatok” – mondta.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint azonban nem biztos, hogy brüsszeli mandátumot ér a lista negyedik helye. Az MSZP–Párbeszéd szövetség ugyanis az előrejelzések alapján két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, így kérdéses, hogy a jelenleg is képviselő Jávor Benedek megtarthatja-e mandátumát.

„Biztos vagyok benne, hogy elég lesz, egyébként a közvélemény-kutatások nagyon sok mindent mondanak. A Nézőpont elemzése valóban két mandátumot jelez előre, más független elemzések három mandátumot jeleznek előre, de nyilvánvalóan nem dőlhetünk hátra, nincs a kezünkben az a három mandátum. Ezért meg kell dolgozni és én azt ígérem, hogy meg fogok dolgozni” – tette hozzá Jávor Benedek.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, mi lesz akkor, ha két képviselői helyet szerez a pártszövetség.

„Ez a megállapodás elég konkrétan fogalmaz, három vagy több képviselő esetén Jávor Benedeket fogja az MSZP–Párbeszéd közös európai parlamenti képviselőként küldeni” – mondta Tóth Bertalan.

Egyelőre csak az MSZP választmánya döntött a lista végleges sorrendjéről, a Párbeszéd kongresszusa még nem fogadta el azt.